Иван Гешев: Владимир Путин трябва да бъде арестуван, ако се появи на територията на България

0
Главният прокурор се срещна с украинския си колега Андрий Костин
Главният прокурор се срещна с украинския си колега Андрий Костин Снимка: Прокуратура на Република България

Главният прокурор се срещна с украинския си колега Андрий Костин

Меморандум за разбирателство и сътрудничество между Прокуратурата на Република България и Генералната прокуратура на Украйна подписаха в Киев главните прокурори на двете държави Иван Гешев и Андрий Костин, обявиха от пресцентъра на ПРБ.

Страните се споразумяха за активно сътрудничество при разследване на престъпления, свързани с руската агресия в Украйна, по-специално престъпления срещу човечеството, военни престъпления, престъпления от агресия и геноцид.

Главният прокурор даде и интервю, в което заяви, че България, както и всички държави, които са страни по уредбата на Международния наказателен съд, има непосредствено задължение да задържи Владимир Путин, ако той бъде установен на нейната територия, каза Гешев, пише Фактор.бг.

Главният прокурор разясни сложността при разследването на престъпленията, извършени в условията на въоръжен конфликт.

Работата по тези наказателни производства е затруднена от редица негативни фактори, които влияят върху процеса на разкриване и разследване на престъпленията. Българската държава има своите задължения, произтичащи както от българския Наказателен кодекс, така и от международните актове, по които е страна”, каза той.

България е част от 123-те държави, които са ратифицирали Римския статут, учредителния акт на Международния наказателен съд, и като такава има своите задължения да задържа и предава установени на нейна територия лица, за които е издадена заповед от Международния наказателен съд.

Такова задължение имаме и за всяко издирвано на основание Европейска заповед за арест лице и за всяко лице, обявено за международно издирване. Естествено е, че ще реагираме незабавно и ще задържим и предадем тези лица по надлежния ред”, уточни главният прокурор Иван Гешев.

Той разясни и механизма в България за замразяване на всички икономически ресурси и финансови средства, които са собственост или се владеят, държат или контролират от някое от физическите и юридически лица, образувания или органи от санкционния списък на ЕС. „Българската държава до момента не е криминализирала нарушаването на забраните по регламента”, каза Гешев.

Той заяви, че българското държавно обвинение може да бъде полезно за Киев в много аспекти, най-вече по линия на международното правно сътрудничество по наказателни дела.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    6
    Дидо
    Каскета и той мисли на глас абе паляк кой е Путин кой си ти Путкин ,та да вземете да внасяте всичко от Русия че с вашите глупости и ток и газ и горива къде стигнаха ,как може да сте толкова продажни хората ни дават всичко на ниски цени ще ставатв американци да слугувате,а ония и на разходка не ни пускат без виза сещай те се колко ни зачитат.
  • 5
    5
    Хахахахахахахахах!
    Браво, Ванка! Искам това да го видя на живо с очите си – как ти, с „Макаров“ в ръцете и милиционерска свирка в устата, закопчаваш прангите и букаите на товарищ Вова Путин!
  • 7
    4
    хахаха
    Гешо, ако се напънеш за подобен ход в действителност, ще те смелят и изядат в суров вид братята. С малко сол и си готов изяден. Жалък милиционерски нещастник, прищяло му се Путин да арестува. На ДНК ниво ще те разградят и тебе и всико що ти е мило и родно.
  • 10
    3
    Я. Л.
    Гъдулки свирят химна на Америка.
  • 11
    2
    абе гешев,
    арестуването на глава на държава води до автоматично обявяване на война на същата! Стиска ли ти да обявиш война на ядрена държава?!?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари