Димитър Бечев: Заповедта за арест на Путин ограничава свободата му на действие

0
Китайската външна политика спрямо войната в Украйна ще остане в баланс, заяви преподавателят в Оксфорд
Китайската външна политика спрямо войната в Украйна ще остане в баланс, заяви преподавателят в Оксфорд Снимка: БГНЕС

Китайската външна политика спрямо войната в Украйна ще остане в баланс, заяви преподавателят в Оксфорд

"Заповедта за арест на руския президент Владимир Путин, издадена от Международния наказателен съд в Хага, ограничава свободата му на действие. Страни по статута на Съда са над 130 държави. Това означава, че той няма да може да ги посещава. Политически този акт има значение, не е само декларативна позиция".

Това каза пред БНР преподавателят в Оксфорд Димитър Бечев.

И допълни, че към днешна дата няма изгледи за мирни преговори между Русия и Украйна.

"Можем да се надяваме за разговори за ограничаване на външния ефект".

По думите му ефектът от войната тепърва ще се забелязва:

"Енергийната криза ще се усети през следващия отоплителен сезон. Последица е и сближаването между Русия и Китай. Предстои визита на Си Дзинпин в Москва, където вероятно Китай ще изкаже своите позиции относно украинската криза. Китай е в деликатно положение, защото от една страна не иска Русия да изгуби, но от друга страна не иска ескалация на напрежението... Вероятно няма да чуем категорична позиция от Китай, но дори и страната да заяви нещо, това не означава, че ще предостави пълна военна подкрепа, защото мерилото за това доколко дълбоки са военно-политическите отношения е какви ще бъдат китайските доставки. Балансът ще бъде запазен в китайската външна политика".

В предаването "Неделя 150" Бечев посочи, че вече втори месец Русия е в рецесия и икономиката няма да се върне към растеж до края на годината.

"Дългосрочно санкциите пречат на Русия да мине в режим на по-ускорен растеж и развитие. Макроикономическият екип, отговорен за руската вътрешна политика, е доста компетентен. Съумяват да запазят стабилност. Но външната среда става по-трудна. Ако намалеят приходите от продажба на петрол, който е основен фактор за попълване на бюджета, ще има последици. Има стабилност в руската икономика, но има стагнация, която предопределя траекторията на Русия в близките десетилетия".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    ...
    Поредните глупости :) Ако дадена държава не е страна по МНС, нейните представители не могат да бъдат преследвани от съда. сащ също не са член на МНС и даже налагаха санкции на техни членове, щото искаха да ги съдят за зверствата в Афганистан. Та....как точно го ограничават :) Моментна медийна слава и приход в сметката - това са тези изказвания...
  • -1
    1
    Стефан
    Оксфорд дълги години бе символ на прогрес и наука. Днес е такъв на деградация. На този човек явно добре са му промили мозъка и той вижда света едноцветно, но за негово съжаление света е многоцветен.За каква стагнация бълнува този човек? Щом малка и бедна Северна Корея толкова години може да живее сама какво може да се каже за голяма и богата Русия.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари