Иван Гешев покани Надежда Йорданова и Христо Иванов на публичен дебат

0
Главният прокурор изпрати писма до министъра на правосъдието и до председателя на парламентарната група на "Демократична България"
Главният прокурор изпрати писма до министъра на правосъдието и до председателя на парламентарната група на "Демократична България" Снимка: БГНЕС

Главният прокурор изпрати писма до министъра на правосъдието и до председателя на парламентарната група на "Демократична България"

Главният прокурор Иван Гешев изпрати писма до министъра на правосъдието Надежда Йорданова и до председателя на парламентарната група на "Демократична България" в 47-ото Народно събрание Христо Иванов. В тях той отправи покана за провеждането на публичен дебат по изготвения от Министерството на правосъдието и внесен за обсъждане законопроект за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, с който се предлага закриване на специализираното правосъдие, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

В писмото се потвърждава, че прокуратурата изцяло подкрепя идеята за необходимост от съдебна реформа с цел оптимизиране на наказателния процес и гарантиране върховенството на закона, но "за съжаление съкратените срокове на общественото обсъждане не позволиха да се развие желаният от магистратите дебат".

Главният прокурор посочва, че, предвид показаната лична ангажираност и отговорност на поканените, провеждането на професионален диалог пред медиите в широк формат по важен за обществото въпрос, какъвто е закриването на специализираното правосъдие, винаги е от значение за вземането на най-полезното решение.

"Предвид общите ни приоритети за откритост, прозрачност и отчетност, споделям убеждението, че провеждането на публичен дебат би предоставил на българските граждани възможността да се запознаят, както с Вашите, така и с моите юридически аргументи не само по посочената тема, но и по отношение на теми, касаещи начините за постигане на високо чувство на справедливост у българските граждани", отбелязва в поканата си главният прокурор.

Иван Гешев е готов да участва в публичния дебат в удобно за Надежда Йорданова и Христо Иванов време в сградата на Народното събрание или в Министерския съвет, с изключение на всеки четвъртък от работната седмица предвид провеждането на заседание на ВСС по искане на министъра на правосъдието.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    5
    До Мунчо
    Писал си че е до 4, а номер 4 си ти. Сам ли си задаваш въпроса или той е насочен към мен. Ако е към мен - ще отговоря, като Кьовеши - без коментар. Но написах моят коментар, подразнен от коментара на номер 1 и наглостта на правосъдната министърка и на Христо Бойкикев /колкото и да се именува Иванов, не бива да забравяме произхода му/. И на двамата юридическите кариери са потънали в "тайнственост", неизвестност и в нищото. Обслужване на НПО и усвояване на парични средства. Слушах заседанието на ВСС в което разглеждаха внесеното искане от този юридически "корифей" Надежда Йорданова. Председателят на Върховен административен съд няколко пъти обърна внимание, че са посочени определени цифри /членове от закон/ но не и кой е закона. За обикновения човек това може да е без значение, но за правото е от СЪЩЕСТВЕНО значение. В моята адвокатска практика съм имал няколко случая за отменени наказателни постановления на КАТ за това че пътните полицаи са посочили член, но не и името на нормативния акт. Практиката е твърда - съществено процесуално нарушение, нарушителят не разбира в какво е обвинен и следва да бъе отменено. Или какво, когато ни касае нас да не си плати глобата, че сме минали на червено или че сме паркирали неправилно или че сме карали с превишена скорост, тогава тези грешки са СЪЩЕСТВЕНО ПРОЦЕСУАЛНО нарушение, но когато става за лична вендета - те не са. След като цитирах Кьовеши да отговоря за моето мнение за Гешев, ще си позволя още веднъж да я цитирам. Чудно защо никой не обърна внимание на тези нейни думи. А именно че СЪДЕБНАТА ВЛАСТ ТРЯБВА ДА Е НЕЗАВИСИМА!!!! Упражняването на какъвто и да е контрол от законодателната или изпълнителната власт върху съдебната власт я прави ЗАВИСИМА. А относно това Кьовеши е категорична - НЕ ИСКА ЗАВИСИМА СЪДЕБНА ВЛАСТ. Не бива да нарушаваме основни принципи на демократичното общество заради определена личност. А какво би станало ако Христо Бойкикев и главен прокурор и върху него се осъществяна контрол и той дава отчет пред депутати от ГЕРБ и ДПС. Тогава всички ще ревнат за недопустимо вмешателство, нали. Нека мерим с еднакъв аршин. Нека не повтаряме глупавите идея на Майчето Манолова, Татяна Дончева и Бабикян - прокуратурата и съда да се отчита пред депутатите. То така е много удобно - най вече за депутати - адвокати. Сутнитта питат представителите на съдебната власт както става с делата на техните подзащитни, а следобед викат тези подзащитни в канторите си да съставят защитни тези. Съгласен ли си на такъв правен порядък в България???? АЗ СЪМ ПРОТИВ
  • 1
    4
    Мунчо
    До 4: Остави ги тия. Напиши за Гешев нещо, какъв гений е.
  • 2
    3
    До първи
    Я ми припомни кои избори е спечелина Надежда Йорданова. Да припомним ли, че нейната политическа сила едвам докопа "завидните" 6,37 %. Началник на кабинета на Христо Бойкикев в правителството на Бойко Борисов. Председател на комисията Магнитски и изпълняваща стриктно поръчките на САЩ и НАТО. Виден специалист по търговско право и обществените поръчки от Адвокатската колегия в Разград. Не знам за нейни дела, които е спечелила. Още по-малко съм чувал за уменията й в областа на обществените поръчки. Със сигурност не е загубила нито едно дело - всичките дела акуратно си отлежават в папките и класьорите, даже и неразтваряни. Много по-доходоносно и заниманията с неправителствените организации и международни организации. Това го е научила от патрона си Христо Бойкикев. Класи, ама класи надолу от истинския демократ Кристиян Таков. Бог да прости, сигурно не си намира покой Кристиян като гледа тази "юридическа" мисъл. И не разбрах, Христо Бойкикев възстанови ли адвокатските си права, отнети заради неплатени вноски и задължения?
  • 5
    2
    Герб
    Как не го застреля някой бандит от Люлин..Стига ни е Пазил време да се лежи!
  • 8
    1
    М да
    Вчера жената му отговори много коректно, когато се яви на избори и народа го избере, тогава ще има смисъл от дебат. За сега той е назначен да служи на народа и не го прави.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари