Иван Гешев е прекратил дело за огромен заем на Румен Гайтански - Вълка

2
Кредитът за 150 милиона лева се води най-големият в историята на държавната насърчителна банка
Кредитът за 150 милиона лева се води най-големият в историята на държавната насърчителна банка

Кредитът за 150 милиона лева се води най-големият в историята на държавната насърчителна банка

Прокуратурата е прекратила делото срещу отпуснатия от Българската банка за развитие огромен заем от 150 млн. лева на фирма, свързана с Румен Гайтански - Вълка, съобщават от разследващия сайт Bird.bg. Преписката е била прекратена по времето на вече отстранения от поста си на главен прокурор Иван Гешев.

Това е станало с постановление на прокурор от Софийска градска прокуратура (СГП) през месец май 2023 г. - малко, преди Гешев да бъде освободен и след предполагаемия атентат срещу тогавашния обвинител №1 - взривът, станал пред кортежа на Гешев.

Проверката бе образувана заради сигнал за констатирани нарушения и престъпления при отпускането и усвояването на кредита, отпуснат на “Роудуей Кънстракшън” АД. Гаранция по кредита е станал несъществуващ договор с “Главболгарстрой” за доставка на строителни материали, информира FROG NEWS.

Кредитът за 150 милиона лева се води най-големият в историята на държавната насърчителна банка. Той е един от няколкото големи и съмнителни кредита, отпуснати по времето на Стоян Мавродиев. Той бе отстранен от поста си почти веднага, след като тогавашният премиер Бойко Борисов поиска от икономическия си министър Емил Караниколов да освободи цялото ръководство на банката. Повод стана отпускането на кредит от 75 млн. лв. на колекторската компания "Свети Георги груп".

За кредита, отпуснат на фирмата, близка до Гайтански, се разбра във времето, в което Кирил Петков бе служебен министър на икономиката. С парите тя иска да придобие 90% от акциите на “Пътстройинженеринг” АД, които се държат от “Био Майнинг” АД с основен акционер Румен Гайтански - Вълка.

Условията по връщането на заема са доста съмнителни заради гратисното плащане на главницата, изместено в края на падежа през 2029 г. Заради необслужването на заема през юни 2022 г. държавната банка пое контрола върху "Роудуей кънстракшън".

В прокуратурата бе подаден сигнал, а ДАНС също започна проверка по случая. Не беше ясно какво точно се случва с проверките.

От ББР са отговорили на Bird.bg, че банката е получила постановлението за прекратяване на досъдебното производство и ще го обжалва пред по-горестояща прокуратура, като същевременно продължава да работи по случая, за да защити "правата и интересите на банката и държавата".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари