Иван Гешев си глътна езика в Страсбург

1
Уволненият главен прокурор не огласи обещаните важни разкрития
Уволненият главен прокурор не огласи обещаните важни разкрития Снимка: БГНЕС / архив

Уволненият главен прокурор не огласи обещаните важни разкрития

Уволненият вчера от Висшия съдебен съвет главен прокурор Иван Гешев излезе посърнал от Европарламента, където отиде с намерението да прави важни разкрития за корупцията в България по високите етажи на властта, пише вестник „СЕГА“.

Европейската народна партия, в която членува ГЕРБ, се опита да отмени изслушването му, под предлог че вече не е главен прокурор, но все пак той бе допуснат да говори пред евродепутати от работна група за наблюдение на върховенството на закона.

На излизане от залата Гешев каза лаконично пред група български кореспонденти в Страсбург, че очаква да види дали президентът ще издаде указ за освобождаването му, както и как ще се произнесе Конституционният съд по питането му за правото на членове на ВСС с изтекъл мандат да гласуват уволнението му.

На закритото заседание се очакваше Иван Гешев да направи пред евродепутати важни разкрития, с които да отвърне от чужбина на уволнението си. "Каквото имам да кажа, ще го кажа в София", заяви лаконично Гешев пред журналистите. Вчера обаче даваше вид, че има друго намерение, когато напусна заседанието на Висшия съдебен съвет, под предлог че гони самолет за Страсбург, където да докладва за корупционни схеми. Вместо това развил тезата, че уволнението му било следствие на заканата му да арестува руския президент Владимир Путин, ако дойде в България. За "Барселонагейт" не изложил никакви допълнителни факти, защото казал, че чака правна помощ от Турция. Депутатите бързо загубили интерес към него и след 15-тина минути изчерпали въпросите си.

"Изслушването в Европарламента бе свикано от Мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права към комисията LIBE (Комисия за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи). Идеята бе евродепутатите да бъдат запознати с промените в Закона за съдебната власт, както и с внезапното развитие по дела, които Европейският парламент наблюдава от години, както и въпроси, възникващи от изтекъл запис от заседанието на ръководството на „Продължаваме промяната“, обясни евродепутатката Елена Йончева във Фейсбук. Единствено тя от българските евродепутати участва в мониторинговата група.

България е под наблюдение от 2020 г. за демокрацията в страната, върховенството на закона, отчетността на главния прокурор, медийната свобода, борбата с корупцията и развитието на знаковите разследвания на политици, включително „Барселонагейт“, снимките с кюлчетата и пачките в чекмеджето на премиера Бойко Борисов, записа, в който той казва, че ще унищожи политически противник и др., напомни Йончева пред БНР в неделя.

Борисов и Гешев са канени два пъти в тази работна група през 2020-2021 г., но не са се явявали лично, а са изпращали заместници.

Оскъдната информация, давана от българските власти, породи нуждата от нови изслушвания. На 27 януари 2022 г. Гешев се яви лично. Тогава обаче там бе и Кирил Петков като премиер на редовно правителство, което имаше амбиция да задвижи съдебната реформа. Гледните точки на двамата бяха противоположни, защото Гешев уверяваше, че прокуратурата не бездейства, както я обвиняват политици, а върши огромна работа, която тревожи корупираните политици. Той дори призова за засилено наблюдение над България.

Кирил Петков пък твърдеше, че 20 души са в основата на корупцията в България.

Главният прокурор досега не е изнасял в чужбина разобличителна информация за корупция по високите етажи на властта. Явяването му в Страсбург, след като внесе в Народното събрание над 600 страници от разследването на аферата "Барселонагейт" и поиска депутатския имунитет на Бойко Борисов, изглежда като отчаян ход да се представи за жертва на политическо преследване, че си върши работата.

МАНДАТ И СЪСТАВ

Групата за мониторинг на демокрацията, върховенството на закона и основните права (DFRMG) работи съгласно мандат, приет от координаторите на LIBE на 5 септември 2019 г. и удължен на 27 януари 2022 г.

Тя наблюдава нарушенията на демокрацията, върховенството на закона и основните права, както и борбата с корупцията в рамките на ЕС. Съставена е от двама представители на всяка от 7-те политически групи в ЕП, като Елена Йончева е от групата на социалистите и демократите.

Задачата на работната група е да препоръчва конкретни действия, като например срещи със заинтересованите страни, да предлага организиране на изслушвания и мисии, да внася предложения за резолюции или за доклади в комисията LIBE, пред която председателят на групата докладва най-малко четири пъти в годината.

Членовете на други комисии могат да бъдат канени, когато е необходимо на конкретни заседания.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 8
    1
    daskal
    Поредно доказателство, че е жалък фигурант! Постът му е поръчков, а той е слуга на Мафията. Това е истината.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари