Иван Белчев отправи запитване към МОСВ за инсинератора в Гюргево

3
Какви са следващите стъпки, за да не допуснем изграждането на инсинератора в Гюргево, пита русенският депутат
Какви са следващите стъпки, за да не допуснем изграждането на инсинератора в Гюргево, пита русенският депутат

Какви са следващите стъпки, за да не допуснем изграждането на инсинератора в Гюргево, пита русенският депутат

Русенския депутат Иван Белчев е отправил питане към министъра на околната среда и водите относно инвестиционното намерение за изграждане на инсинератор в съседния Гюргево. Ето и становището на Белчев, публикувано във Фейсбук:

"В първия работен ден на есенната сесия на Народното събрание изпратих въпрос към Министъра на околната среда и водите, свързан с инсинератора в Гюргево относно получени становища и мнения, позиция на МОСВ и следващи стъпки.

В продължение на писмото ми към Вашето министерство на 8 юни относно инвестиционното намерение за изграждане на инсинератор в град Гюргево, Румъния, бих искал да Ви запозная с гражданското недоволство в Русе.

В рамките на по-малко от седмица жителите на Русе и региона написаха отрицателни становища и събраха хиляди подписи против инсинератора. В Румъния становищата са в същия тон. Което говори само едно - инсинераторът в Гюргево не трябва да се изгражда.

Добър пример са инициативите на адв. Милена Букурова, която написа становище, подписано от хиляди, и на членовете на екологично сдружение "Дишай, Русе", които успяха да съберат над 1300 мнения на русенци.

Протести против инвестиционното предложение се организират днес (1.09.2023 г.) в градовете Русе и Гюргево.

Според представената информация, инсталацията ще изгаря опасни и неопасни медицински отпадъци и странични животински продукти. Емисионните ѝ показатели включват твърди частици, серен диоксид, азотен диоксид и въглероден диоксид. Отпадните води от инсталацията ще се пречистват в новоизградена пречиствателна станция, но дори и след това те ще крият потенциален риск за замърсяване на река Дунав".

Тези факти пораждат сериозни опасения за потенциалните екологични рискове, които могат да засегнат Русе и околните райони. Излишно е да подчертавам, че градът има тежка история на проблеми с качеството на въздуха.

Знам колко години ни трябваха да се преборим с обгазяванията с хлор, които причиняваха сериозни здравословни проблеми на жителите на Русе. Знам колко хора напуснаха града ни заради това.

Като народен представител от Русе, града, който ще бъде пряко засегнат от дейността на инсинератора, изразявам своето категорично отрицателно становище. Смятам, че изграждането на такава инсталация в непосредствена близост до Русе е недопустимо. Това би довело до значително влошаване на качеството на въздуха в града и крие значителни здравни рискове за съгражданите ми.

Споделям голямата загриженост на обществото и сериозната заплаха за околната среда и здравето на гражданите на Русе и близките населени места, като бих желал да получа писмени отговори на следните въпроси:

Колко становища сте получили, от колко хора са били подкрепени и как бихте ги обобщили?

След множеството становища на жителите на град Русе каква е позицията на Министерството на околната среда и водите?

Какви са следващите стъпки, за да не допуснем изграждането на инсинератора в Гюргево?

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 33
    11
    Русенец
    Белчев....Да не би да е син на една бивша садистична училищна директорка Румяна Белчева. Ужас!!!
  • 10
    10
    Олее мале
    По повод на писанието по-долу на даденото лице важи една поговорка: Хората го плюят, а той мисли, че дъжд го вали. Случаят е тежък и се нуждае от специалист.
  • 13
    9
    Ха-ха-ха
    Жалка картинка, нещастна отломка дошла от нищото и правеща се на нещо, което обаче е много жалко и смешно. И това нещо се гласи да управлява една немалка община без никакъв управленски опит и с екологично-комсомолски "жар". Скрий се ...
  • -12
    8
    Иван Белчев
    Благодаря за коментарите. Оценявам най-вече времето, което отделяте за тях. Критиката е това, което търся, затова ви моля да продължавате.
  • 9
    7
    В таз държава само писма
    Само любовни писма си пишете и нищо не вършите, скрий се палячо, ако искаш при кмета, той юрганът и без това е въшлив, та поне да се топлите щото за друго не ви бива! Бля, бял-локум и халва :)
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари