Иван Белчев: Против съм изграждането на инсинератор за опасни отпадъци в Гюргево

10
Знам колко години ни трябваха за да се преборим с обгазяванията с хлор и не бих искал да допуснем ново замърсяване на въздуха, коментира депутатът
Знам колко години ни трябваха за да се преборим с обгазяванията с хлор и не бих искал да допуснем ново замърсяване на въздуха, коментира депутатът Снимка: Facebook

Знам колко години ни трябваха за да се преборим с обгазяванията с хлор и не бих искал да допуснем ново замърсяване на въздуха, коментира депутатът

Депутатът от ПП-ДБ хвърли светлина върху инвестиционното намерение за изграждане на инсинератор за опасни отпадъци в съседния Гюргево. В момента тече общественото допитване, припомни Белчев и призова русенци за активност по този въпрос. Ето и предисторията и обстоятелствата около изграждането на предприятието:

Относно риска от трансгранично замърсяване в Русе, идващо от Гюргево, в началото на юни изисках от Министерството на околната среда и водите да направят запитване към румънските власти, пише русенският депутат. Целта бе да се получи информация за инвестиционното намерение за инсталацията за изгаряне на отпадъци, както и потенциалните екологични рискове.

Такава информация не бе получавана в министерството и с писмото ми активирах процеса.

В началото на август румънската страна информира българското еко министерство за инвестиционно предложение и очаква нашето становище.

Какво ще представлява инсинератора?

Теренът ще се намира на платформа 2 на бившия химически завод в Гюргево.

Капацитетът ще е 7,2 тона на ден и съответно 2 304 тона на година от следните отпадъци: Медицински опасни и медицински неопасни отпадъци и странични животински продукти.

Емисии в атмосферата ще са твърди частици, серен диоксид, азотен диоксид и въглероден диоксид.

Отпадните води от инсинератора ще достигат до промишлена канализационна мрежа, ще се пречистват в новоизградена пречиствателна станция и впоследствие ще се заустват в индустриална канализационна мрежа. Оттам пречистените води ще се заустват в река Дунав.

Съгласно Конвенцията по оценка на въздействието върху околната среда в трансграничен контекст (Еспоо Конвенция) за въпросния проект, министерството очаква от русенци нашите становища.

Изпратете вашето становище на имейла на Министерството на околната среда и водите, но преди това се запознайте с проекта на следния линк:

https://www.moew.government.bg/…/proekt-za-izgrajdane-na…/

Моето лично становище е отрицателно. Знам колко години ни трябваха за да се преборим с обгазяванията с хлор, знам колко хора напуснаха града ни и не бих искал да допуснем ново замърсяване на въздуха, категоричен е Иван Белчев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    26
    Избягал от кметовете русенец
    След Плюнчо Мишков е ред Иван Безделчев да е кмет!
  • 1
    25
    Избягал от кметовете русенец
    След Плюнчо Мишков е ред Иван Неделчев да е кмет!
  • 8
    24
    Бай Уи
    Абе този дипутат, какво е работил до сега? Колко години трудов стаж, специалност и къде? И не ми пробутвайте номерата - работил ИТ в чужбина! Аре стига , цървулковци!
  • 6
    23
    1глас
    Кой нормален ще гласува за тая шушумига. Чак преди 1 месец разбра че чужденците не си плащали глобите по пътя, а то цял живот така. Да не се окаже и той наследник на Държавна сигурност, като повечето ибрикчии от росенец.
  • -1
    22
    До всички, които са против
    Не прочетох нито един довод, камо ли смислен, защо бъдещия кандидат за кмет е против изграждането на инсинератора. Роден съм и съм живял в Русе. Чудесно помня обгазяванията с хлор. Да помислим с какво Милков спечели предните избори - едно от нещата беше празноговоренето, че ще се справи с проблемите на въздуха в града. Реално какво беше свършено - беше санкциониран от РИОСВ заради превишаване на нормите на ФПЧ 10 във връзка с водния цикъл. Да, Общината не е възложител на общестевните поръчки по водния цикъл, но има съответни механизми на въздействие, а не прави нищо. Милков не позволи чисто популистки да се реализират други ИП - защото ще използва това като аргумент за предстоящата си кампания. Станцията за контрол на КАВ, която се наема от Белене за мерене на нещо си, е пълна глупост, казаха го и общински съветници, която стъпва на бюджета на русенци като разход от стотици хиляди левове - проверете. Свикват се от време на време някакви безпредметни заседания на Обществен съвет за КАВ, или както и там да се казва, на които се предлагат популистки безумия като това при проверките на РИОСВ - Русе в производствените предприятия да присъстват и граждани. Лошо няма, нека да се промени и законодателството в тази насока, но 1. какви компетенции имат гражданите /не правомощия, а реални познания в съответната област/ и 2. Това преведено на обикновен език значи едно - нямат доверие на компетентните органи. А не е ли по-лесно и по-нормално да се смени част от държавната администарция /както в Община Русе, така и в РИОСВ - Русе/ с по-подготвена и по-некорумпирана вместо да се въвлича гражданството в несвойствени за него дейности? Колкото до написаното от г-н Белчев - не видях нито един мотив за да НЕ се изгради инсинератора. Моделиране на замърсители ли е гледал, изчислявал е височина на изпускащи устройства /комини/ и разстояние на разсейване на замърсителите - отделно те не са само тези, които са посочени. СДНОЧЗ ли е коментирал със здравни експерти. Дори не борави с правилните понятия като отпадъчни води, които неправилно посочва като отпадни. Защо във всички нормални държави в Евпопа и не само има инсинератори, а в България - изключая този в София - няма? Проблемът не е в Инвестиционното предложение /казано на прима виста, не съм запознат със съдържанието му/, а в недоварието към институциите. На есен пак да гласувате за тези двамата, халал да са Ви, русенци.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари