Ивайло Мирчев: Български генерали от миналото се обръщат в гробовете си от срам

3
Срам пред неспособността на днешния военен министър да нарече войната война.
Срам пред неспособността на днешния военен министър да нарече войната война. Снимка: БГНЕС / Архив

Българският национален интерес никога не е включвал безгръбначното поведение

Дълъг списък с достойни български генерали от миналото се обръщат в гробовете си от срам пред неспособността на днешния военен министър да нарече войната война.

Българският национален интерес, освен това, е европейски и проевропейски. Защото България е европейска държава в Европейския съюз.

Разреденият въздух по върховете на министерската власт обаче явно причинява световъртеж и объркване у по-неподготвените. Сигурно затова министър Янев говори в последния си фейсбук пост за политическа аматьорщина. И като е подхванал темата - ще е интересно да разкаже за 7 месеца, докато той бе служебен премиер, направен ли е някакъв одит на състоянието на военновременните ни запаси. Още повече, при ясни индикации за започваща война на Русия срещу Украйна. И ако такъв одит не е направен, или не са взети мерки и запасите не са на нужните нива, каква, неаматьорска, отговорност ще поеме Янев?

За едно нещо трябва да му признаем, че е прав - добре финансираната интерпретация действително е в състояние да подмени истината. Обаче государственото финансиране на хибридната пропаганда у нас няма да продължава вечно. Парите, изхранващи пропутиновите тролски ферми, псевдоновинарски сайтове и псевдопатриотични телевизии ще свършат. И не знам как тогава ще се ориентира военният ни министър какво да говори?

Сарказмът настрана - немислимо е един български министър да използва реториката на Путин и да се държи все едно не сме страна-членка на ЕС и НАТО, които категорично осъждат нахлуването на руската армия в Украйна. Немислимо е военният ни министър да е в разнобой с позицията на правителството и дори да не се сеща какъв е достойният негов акт, който трябва да последва. Немислимо е един държавник на толкова ключов пост да си заравя главата в пясъка, преструвайки се, че у съседите, на едва 200 км от нас, няма пожар.

Още повече, че тук отдавна вече не става дума просто за съдбата на Украйна, за сигурността на България или за бъдещето на Европа. Путин воюва срещу съвременния цивилизационен порядък, в който място за диктатори няма. Място за слугите на диктаторите - също.

Ивайло Мирчев

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    sram
    Даже не си струва да се коментира туй нахраненото гуси Мирчев.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари