Михаил Неделчев: Захарий Стоянов първи осъзна поробващите претенции на Русия спрямо България

0
Авторът е критично настроен към руското имперско грандоманско величие, пише много текстове и съчинения в този дух, заяви литературният критик
Авторът е критично настроен към руското имперско грандоманско величие, пише много текстове и съчинения в този дух, заяви литературният критик Снимка: БГНЕС

Авторът е критично настроен към руското имперско грандоманско величие, пише много текстове и съчинения в този дух, заяви литературният критик

Ролята на Захарий Стоянов в национално-освободителното движение е най-вече като свидетел, и то не винаги пряк свидетел, - защото знаем, че Записките по българските въстания са направени като преразказ, голяма част от тях преразказват сюжети, които са заети от други автори, мемоаристи и преки участници в тези събития. Голямата роля на Захари Стоянов е в това, че той прави едно епическо повествование, и че обобщава и споява всички тези разкази.

Това каза литературният критик, политик и общественик проф. Михаил Неделчев по повод днешната годишнина от смъртта на Захарий Стоянов, починал на 2 септември 1889 г. в Париж, цитиран от БГНЕС.

С авторското си присъствие като автор-повествовател, Стоянов придава на Записките една интимност, усещане за пряко наблюдаване на събитията. Това е много прекрасна илюзия, но е много силна, убедителна и важна за възприемането на неговите творби.

Стоянов изгражда и първите биографии на Васил Левски и Христо Ботев. Той е първият значителен биограф, и огромната му роля през времето на Източна Румелия, когато той е в Пловдив, той – в противовес на групата на Иван Вазов, Михаил Маджаров, Константин Величков, и въобще на другите консервативно настроени журналисти, Захари Стоянов се противопоставя като поставя в новата българска история най-вече фигурите на националреволюционерите.

Той е имал огромна заслуга за това, че ние, българите мислим за нашите националреволюционери – Левски, Ботев, Раковски, като за първенци – в това има и плюс, има и минус, защото по този начин църковниците, просветителите, остават на втори план. И в това е една от големите заслуги на Захарий Стоянов.

Подобно на всички големи български възрожденци, Захарий Стоянов много бързо е разбрал, че както е наша освободителка, така е и наша поробителка. Много бързо той е разбрал, че руските имперски интереси не съответстват на българските национални интереси и на новата българска държава, и той самият пише много текстове в тази насока. Неслучайно Стоянов е един от много близките съратници на Стефан Стамболов – самият Стамболов не е русофоб – не мрази Русия, но се противопоставя на руската имперска политика. По подобен начин и Захарий Стоянов е критично настроен към руското имперско грандоманско величие, и прави много жестове в тази насока, вкл. пише и много текстове и съчинения в този дух.

При Иван Вазов катарзисът във възгледите му спрямо Русия е по-късен, но и доста по-сложен, допълва проф. Неделчев. Вазов е бил поддръжник на Русия, чак през Първата световна война, когато нашите войски застават срещу руските войски на Добруджа, Вазов в ужас казва: Братя, какво правим ние, защо така?

Захарий Стоянов много по-рано осъзнава имперските претенции на Русия.

На въпрос къде в обществото ни се размиха уроците от тези хора, проф. Неделчев коментира, че обществото ни непрекъснато изпада ту в едната, ту в другата крайност. То е дълбоко поляризирано, част от него е абдалски русофилски настроено – каквото и да се случва, „като Русия няма втора“, а друга част или е про-западно настроено, или е скептично относно Русия в ролята ѝ на ментор, освободител, пазител на българските интереси, завърши проф. Неделчев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -3
    17
    фобофили
    Тука нашенските дебили се смятат за русофили. Всички исторически източници лесно проверими, включително и архива на Османската империя показват подмолните действия на руската империя срещу България. Освободителна? Освобождавали са територията ни за себе си, а не за народа ни. Пише го в техните документи "ЗАДУНАЙСКА ГУБЕРНИЯ" черно на бяло го има. Въпреки всичко действията на народа ни е основната причина за това освобождение, а не действията на руснаци, турци или австро-унгарци (и трите империи са били против възтановяването на държавата България). Целия свят знае истината защото за нея има стотици исторически документи, само ганя е оставен в заблуда от 45 годишната съветска промивка чрез подмяна на всякакви исторически факти в учебниците.
  • 3
    16
    Урок по история
    за неграмотнуту Ванка с танка. Русия води дванайсет големи войни срещу Османската империя, като последната се превръща и в освободително-спасителна за България. Спасителна защото преди арменците, ние щяхме да споделим съдбата им няколко десетилетия по-рано. Русия е воювала 349 години срещу вашите османски идоли, идолите на русофобите имам предвид. Със 144 големи сражения, като в крайна сметка Русия е тази, която прекършва гръбнака на османлитата. Русия е имала възможност да ни освободи още 1829, когато руските войски прогонват турците чак зад Одрин. Но тогава, сегашните ни европейски "партньори" принуждават Русия да подпише мирен договор и да се оттегли от новоосвободените територии, заплашвайки я с война. За Кримската война има ли нужда да ти напомням? Как за пореден път "цивилизована" Европа подкрепя османлитата. А за Отечествената война от 1812 г. когато "армиите на обединена Европа" са маршрували към Москва да напомням ли? А че повечето главнокомандващи турската армия 1878 са били европейци да споменавам ли? Къде били руснаците 500 години, пита неграмотната ванка? Отстоявала е правото на съществуване на най-голямата християнска славянска държава. За съжаление славяните и тогава и сега си падат малко тъпи кучета и германците управлявали Руската империя са били по-големи патриоти от местното население. Както днес чужденците които идват в България се превръщат в по-големи български патриоти от местното неблагодарно, русофобско-османофилско ужславянско, ужбългарско население.
  • 3
    15
    Османисифилистик
    ВСИЧКИ български русофоби са ОСМАНОФИЛИ! Така че да не ви учудва когато подобни човекоподобни ви заявят "по-добре турско да стане отколкото да сме близки с Русия" Русофоба е и антибългарин по природа.
  • 4
    14
    Ебанка в танка
    майка ти претендира, че е изнасилена през възродителния процес от немит калмар. дърт проскубан умисан на гроб продажник. пенсаколското съсловие у нас зовящо се "интелектуално" намери ново поприще за набавяне на пари за стави и лекарства. сране върху по добре платени пътеки от посолството. имаш ли висше, пенсонер проскубан ли си, дрискаш по Русия и оправяш старините. странно защо 40-50г. мълчаха и изведнъж всички мигом обърнаха пържолата. ама мигом. няма как да е съвпадение.
  • 5
    13
    ванчо бе,
    Нали украинците са ни освободили от турците бре?!? Що не речеш от какъв зор руснаците са били длъжни да ни освобождават преди 500 или 1000 години?!? Или от какъв зор украинците са мои братя?!? Това го твърдиш редовно, пък аз да ти река - боли ме фара и за едните и за другите, ама като ги коментирате теглете ги на един кантар, щото като почнете да лъжете в кантара, както казва един мой познат - колкото повече лъжат за Русия, толкова повече русофили се въдят у нас
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари