ИТН и "Възраждане" сезират Конституционния съд за държавния бюджет

0
Според Тошко Йорданов атакуваните разпоредби съдържат неяснота и неопределеност относно основния бюджетен показател "Капиталови разходи"
Според Тошко Йорданов атакуваните разпоредби съдържат неяснота и неопределеност относно основния бюджетен показател "Капиталови разходи" Снимка: БТА

Според Тошко Йорданов атакуваните разпоредби съдържат неяснота и неопределеност относно основния бюджетен показател "Капиталови разходи"

Разпоредби от държавния бюджет атакуват в конституционна жалба от „Има такъв народ“ (ИТН) и „Възраждане“. Това съобщиха на съвместен брифинг председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов и зам.-председателят на ПГ на „Възраждане“ Петър Петров. Те обявиха, че вече са събрани необходимите подписи.

Йорданов каза, че държи конституционната жалба на ИТН с подкрепата на „Възраждане“ срещу "бюджета на Асен Василев", в който, по думите му, има противоконституционни текстове. Конституцията определя българската държава като правова. Атакуваните разпоредби в този Закон за държавния бюджет от 2024 г. на Асен Василев нарушават този принцип. Оспорените разпоредби не определят бюджетния показател „Капиталови разходи“ по бюджетите на министерствата и ведомствата, обясни Йорданов, предаде БТА.

Той добави, че атакуваните разпоредби създават реални предпоставки за практики, при които Министерският съвет или министър да могат по своя произволна преценка да изземват законодателната воля на Народното събрание и да променят бюджетни взаимоотношения. Отделно от това, атакуваните законови разпоредби съдържат неяснота и неопределеност относно основен бюджетен показател „Капиталови разходи“ за 44 различни първостепенни разпоредители с бюджет.

Петър Петров от "Възраждане" заяви, че ще бъдат оспорени определени разпоредби от бюджета на държавата за 2024 г., тъй като се създава непредвидимост в бюджетните разпоредби и се изземва волята на народните представители.

Йорданов коментира и работата на министъра на отбраната Тодор Тагарев, като каза, че „Тагарев си е за уволнение, заедно с цялото правителство“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари