Италия спира социалните помощи на стотици хиляди граждани

1
Получателите са били уведомени с текстово съобщение в петък
Получателите са били уведомени с текстово съобщение в петък

Получателите са били уведомени с текстово съобщение в петък

Социалните помощи на стотици хиляди италианци ще бъдат спрени от днес заради по-строгите условия, въведени от правителството на премиера Джорджа Мелони за получаване на социално подпомагане, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Получателите са били уведомени с текстово съобщение в петък.

Според медии около 169 000 домакинства са засегнати от драстичното свиване на социалното подпомагане. Наблюдатели отбелязват, че плащанията, известни като граждански доход, ще бъдат спрени за други 80 000 домакинства в края на лятото.

Южната част на страната, която традиционно е по-бедна, е особено силно засегната от новите мерки. Неапол например има най-голям брой граждани, получаващи помощта.

Вече граждански доход ще получават само домакинства, в които има непълнолетни лица, хора с увреждания и лица над 65 години.

Синдикати и активистки групи призоваха за протести срещу съкращенията. В някои градове в южната част на Италия се проведоха седящи протести пред офисите на агенцията за социално подпомагане.

В Сицилия, в община Терасини, безработен мъж вчера в проява на гняв нахлул с офиса на кмета и разлял бензин, заплашвайки да запали всичко, преди да бъде спрян.

Гражданският доход бе въведен от бившия премиер Джузепе Конте през 2019 година.

Решението на правителството предизвика остри критики от опозицията, както и факта, че за спирането на помощите бе оповестено с текстови съобщения.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари