Италия разследва Кристо за далавери

0
Габровецът е обвинен, че натоварил общините с непосилни харчове
Габровецът е обвинен, че натоварил общините с непосилни харчове

Сметната палата на Италия разследва нюйоркския художник от български произход Кристо за измама покрай неговата инсталация „Плаващите кейове“ на езерото Изео до Милано.

Превърналата се в световна атракция поредна изява на култовия авангардист бе открита на миналия 18 юни и закрита на 3 юли – период, през който по нея се разходиха безплатно над 1,3 млн. души. В същото време „Плаващите кейове“ няколко дни бяха сред световните топ-новини, като репортажи за инсталацията излъчиха най-големите телевизии в Европа, Америка, Азия, Австралия, пише Монитор.

Според изследвания на социологическа агенция в САЩ през това време сънародникът ни с американски паспорт е бил сред десетте най-популярни личности на планетата въобще, а не само сред дейците на изкуството.

В разкритото от Сметната палата досие обаче се посочва, че тази страхотна реклама на арт-магьосника е станала едва ли не за сметка на хазните на кметствата от района на езерото Изео, по чиито води бяха опнати „Плаващите кейове“. Всъщност това е написала в оплакване до палатата Националната конфедерация на потребителите и искането й за разследване на предполагаемата измама за изключително много пари е било уважено.

В интерес на истината и държавните счетоводители, и закрилниците на италианските потребители признават, че Кристо е финансирал сам инсталацията си с 15 млн. евро собствени пари. Но в същото време те не могат да приемат факта, че той не бил дал и цент за „логистичната издръжка“ на събитието, която на практика била платена от хазните на местните кметства.

Става дума за организацията на движението в района, за устройването на паркинги, за безплатен превоз от тях до инсталацията, за пуснати допълнителни влакове, за платени стотици часове извънредно работно време на полицаи, шофьори, охранители и т.н. А според независимо журналистическо разследване всеки един от 1,3-те милиона посетители е струвал на бюджетите на общините в района поне по 20 евро, което прави общо над 25 млн. евро.

Конфедерацията на потребителите прибавя към тези харчове и страданията на местните хора, причинени през дните на инсталацията от затрудненията да стигнат до домовете си поради задръствания, от денонощната шумотевица, нарушените водни връзки между различните селища по брега на Изео и др.

Ако се вярва на разпитани от пишещото братство в Италия експерт-счетоводители, то ако по време на разследването срещу Кристо Сметната палата намери неопровержими доказателства за това, че той наистина е ощетил общинските хазни, правейки реклама изключително на себе си, то може да му бъде съставен акт за възстановяване на доста солена сума пари.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари