Лошото време отложи "ходенето" по вода

0
"Плаващите кейове" на Кристо са отворени за посетители от вчера
"Плаващите кейове" на Кристо са отворени за посетители от вчера

Арт инсталацията "Плаващите кейове" на българския авангардист Кристо, открита за посещение вчера за хилядите желаещи да "ходят по вода", се наложи да бъде закрита снощи поради рязко влошаване на времето в района на северното италианско езеро Изео, предаде БТА.

 

Най-новият проект на прочутия български творец предизвика огромен интерес в Италия. Вчера сутрин "Плаващите кейове" бяха открити за хилядите най-нетърпеливи посетители, които искаха да се разходят по водите на красивото планинско езеро Изео, по водите на което е "опъната" 3-километровата плаваща алея, състояща се от 220 000 полиетиленови кубове с гъста плътност, покрити със 100 000 квадратни метри жълто-оранжево платно и прокарани по водната повърхност.

"Плаващите кейове" водят първо от град Сулцано до остров Монте Изола, а после и до островчето Сан Паоло, което е частна собственост и което ще може да се види само отвън. Платформата е широка 16 метра и висока приблизително около 35 сантиметра над водата. Проектът на българския творец е финансиран изцяло от него. Говори се, че струвал 15 милиона евро.

Не се казва кога "Плаващите кейове" ще бъдат отново отворени за посетители. Това очевидно ще бъде свързано с метеорологичните условия. Вчерашните първи посетители бяха силно впечатлени, отбелязва ДПА. "Това е като да си яхнал слънчев лъч", каза Петра от Берлин. Други възкликваха: "Толкова меко!", "Брилянтно!" и "Магическо!"

Плаващата алея ще бъде отворена за посещения до 3 юли, в зависимост от капризите на времето. Очаква се тя да бъде посетена от между половин и един милион души. Твърди се, че сред видните личности, които може да се разходят по кейовете на Кристо, ще бъдат актьорите Леонардо ди Каприо и Брад Пит и премиерът на Италия Матео Ренци.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари