ИТ фирми безплатно ще изградят електронното здравеопазване у нас

0
Компаниите даряват хиляди човекочасове от времето на специалистите си
Компаниите даряват хиляди човекочасове от времето на специалистите си

15 000 човекочаса труд ще дарят експерти от български ИТ компании, за да помогнат за създаване и подобряване на ключови системи в здравеопазването.

Това стана ясно на брифинг в Министерския съвет.

Става дума за електронната здравна карта, електронната рецепта, електронното направление, системи за проследяване и анализ на лекарствата, следене на лицата под карантина и различни регистри – за всички тях през последните години се говори много, но преди кризата процедурите така и не стигнаха далеч, припомня bTV.

Здравният министър Кирил Ананиев посочи, че целта е работата да бъде приключена до края на ноември: „В началото на следващата година ще имаме електронно здравеопазване“.

За целта и „Информационно обслужване“ ще дари 1500 човекочаса от времето на своите експерти.

Председателят на борда на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии Илия Кръстев посочи, че целта е България да излезе от кризата с едни от най-добрите системи в ЕС: „Да покажем, че в една такава ситуация си помагаме и да ползваме за обществото свободния ресурс в компаниите“.

Пламен Цеков отбеляза, че и фирмите в сектора страдат от икономическата ситуация в глобален мащаб, но следват принципа „Помогни на държавата, ако искаш тя да ти помогне в един момент на теб“.

Вместо да искат от държавата, защото са акумулирали като добри стопани средства, когато е имало бум на ИТ технологии – да си запазят работниците. Вместо да си седят вкъщи, предлагат да направят електронната здравна карта“, отбеляза премиерът Бойко Борисов.

По думите му други компании пък са създали продукт, сходен с тези в Корея и Израел, който да помага на медицинските власти и МВР за следене на спазването на карантината и контрол над болните. Приложението ще бъде представено през следващите дни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари