Историята на Данчо, момчето с IQ като на Айнщайн

0
Големият брат и майката на 18-годишния гимназист от Морската столица също са членове на МЕНСА
Големият брат и майката на 18-годишния гимназист от Морската столица също са членове на МЕНСА

18-годишен гимназист от Варна се нареди сред двата процента от най-интелигентни хора на планетата преди 2 години.

Постижението му предизвика сензация с IQ като на Айнщайн. Днес Данчо учи компютърни науки в Англия. Едва ли някой би предположил, че зад скромната му външност се крие такъв голям интелект, пише Монитор.

Името на момчето от Варна стана известно, след като на тест на международната организация МЕНСА, проведен в морската столица през лятото на 2015 година, ученикът от Първа езикова гимназия Йордан Ангелов получи максималните 156 точки. Тестът тогава се провежда по инициатива на членове на варненския клон на МЕНСА. Йордан е най-младият сред всичките 15 участници, решили да се явят и да установят нивото си на интелигентност.

За радост и гордост се оказва, че той е и най-умният не само между всички участници в теста на възраст между 18 и 38 години, а и сред елита на света като постигна IQ-то на Айнщайн. Други 8 участници тогава решиха теста във Варна на 98%, което също ги нареди сред най-умните хора на планетата. „Рекордният резултат на Данчо е максимумът на теста”, съобщи тогава председателят на МЕНСА - България, Христо Радков, който уточни, че момчето вече е в списъка на най-интелигентните и това го поставя сред онези около 2%, отличаващи се с най-висок коефициент.

Йордан Ангелов завърши миналата година с отличие 12-и клас на елитната Първа езикова гимназия във Варна и сега е студент във Великобритания. Първокурсник е по специалността „Математика и компютърни науки“ в Manchester Metropolitan University. Там е заедно с дългогодишната си приятелка Камелия, неговата голяма ученическа любов от Варна, с която казва, че ще създадат семейство и ще остареят заедно. 

През свободното си време двамата обичат да слушат музика, да кръстосват живописните плажове край морето и да се забавляват и да пътуват по света. Като ученик Данчо се занимава с тенис и волейбол, а Ками - с танци. Голямата им страст от малки обаче са математиката, компютрите и компютърните игри. Данчо продължава да се развива в тази насока, а приятелката му е избрала друга специалност в същия университет. При първото си завръщане за Нова година у нас Данчо, който е по-малкото дете в семейство на инженерите Красимира и Ангел Ангелови, споделил, че е много доволен и впечатлен от града и университета, в който учи, от традициите и студентската общност. 

Батко му Диян, завършил навремето елитната Математическа гимназия във Варна, също е член на МЕНСА, където преди брат си показва високи резултати на тестовете. Интелигентността на братята пък е наследена от родителите им. Особени заслуги за това има възпитанието, което им дава майката Красимира, също член на МЕНСА от близо 10 години.

„От малки се насочиха към математиката, и двамата имаха висок успех и ходеха на много ученически състезания. Вероятно това е по наследство и за мен като родител беше необходимо само да ги насочвам и подкрепям. Оказах се права, защото бележниците им бяха пълни с шестици, а домът ни - с много завоювани от тях награди от национални математически състезания и конкурси. Мнозина се чудеха как успяваме да се справим с две момчета, които по природа са по-буйни, но аз никога не съм имала проблеми със синовете си. Те са много добри деца, с които се гордеем всички“, обяснява с гордост Красимира Ангелова. 

Така през годините, под въздействието на майка си и по-големия си брат, Данчо решава да провери дали може да реши тестовете и да провери нивото си на интелигентност. Оказва се, че ги преодолява с лекота. Само някои неволни грешки и липсата на опит не му позволяват да регистрира от раз максималния IQ. Това допълнително го амбицира и след подготовка с помощта на майка си и брат си се явява отново и получава резултата, с който сега всички се гордеем като българи. 

„Всяко от децата ми е индивидуалност, макар че в повечето случаи малките копират по-големите. Йордан обаче не върви сляпо по стъпките на брат си Диян, който е завършил същата специалност в Университета в Ливърпул“, коментира майката на двамата. Казва, че след дипломирането си Диян се прибрал при семейството във Варна и сега работи в голяма компютърна компания. Данчо обаче твърдо заявил, че ще си остане в Англия. „Това си е негово решение и ние с баща му, колкото да не ни се иска, уважаваме мнението и позицията му. Това все пак си е неговият живот, а той е вече достатъчно голям, умен и зрял, за да прецени кое е най-доброто за него. А щом е добро за него, е добро и за родителите“, коментира философски Красимира. 

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари