Историята на Алекс от Русе, която се "гледа" със сърцето!

2
Как всяко дарено левче променя към по-добро живота на момчето с епилепсия
Как всяко дарено левче променя към по-добро живота на момчето с епилепсия Видео: БНТ

Сега към историите, които се гледат със сърцето.

"Българската Коледа" влиза в живота на Александър Христов от Русе преди 8 години. Момчето е с епилепсия и умерена умствена изостаналост. А Дарителската кампания му осигурява средства за логопедични упражнения, благодарение на което вече 17-годишният младеж вече може да чете, да смята и да разказва.

Ренета Велева се грижи сама за сина си. Живеят под наем и парите не стигат. А Александър има нужда от ежедневни терапии при логопед. Затова вече осем години им помага "Българската Коледа".

"Бях много щастлива. Продължих си тия терапии, използваме ги от тогава до ден днешен паричките. Средствата помагат една трета от стойността на заплащането на тия терапии за цяла година", споделя пред БНТ майката Ренета Велева.

В началото със специални упражнения Александър се е учил да произнася звуци, да концентрира вниманието си, дори да стои на едно място, тъй като е хиперактивен. Момчето вече може да срича, да слуша приказки и да се опитва да преразказва.

"Можем да броим до 20 без проблем, после с малко помощ. Опитваме се да смятаме до 10. Рисуваме картинки заедно с логопед", каза майката Ренета Велева.

Терапиите при логопед не са само заради говорния дефект, те развиват комуникативните и социалните умения и логиката на Александър. Затова Ренета Велева е благодарна на Българската Коледа.

"Искам да благодаря на всички хора, които даряват своето левче и трябва да продължи, защото децата наистина имат страшна нужда от всякакъв вид терапия. За съжаление, в България работата с психолог не се заплаща и не се поема от Здравната каса", каза Ренета Велева.

През следващата година Александър ще стане пълнолетен. Ренета Велева за последно разчита на Българската коледа, за да продължи битката за пълноценен живот на сина си.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари