Истории от границата: Български автобуси извозват безплатно бежанци

1
Разказът на Юлия от Харков, която пътува към Русе
Разказът на Юлия от Харков, която пътува към Русе Видео: NOVA

Потокът от бягащи от войната намаля при гр. Сирен, Румъния

Български автобуси продължават да пристигат на границата между Украйна и Румъния, на граничния пункт Сирет, за да извозят бежанци. Този тръгва към Русе само с две семейства. Едното е на Юлия от Харков, разказва NOVA.

Това, което се случва в Украйна, е просто ужасен сън, който не би трябвало да е възможен в 21-ви век. Сега Харков е невероятно бомбардиран”, разказва Юлия.

Уплашени от бомбите и снарядите, тя грабва сина си и майка си и бягат.

Вчера и днес те удариха цивилни домове в онези точки, където изобщо няма военни обекти. Всички роднини, всички съседи, всички седят в мазетата или в метрото. Хората вече не излизат от бомбоубежищата”, разказва Юлия.

Да стигнат от горещата точка - Харков до границата с Румъния било трудно.

Радваме се, че вече сме тук и детето ми няма да чува звуците на сирени и гранати. Но всичките ни близки останаха там. Там е нашата родина, нашите домове, нашият живот, нашите семейства, нашето всичко”, казва Юлия.

Съпругът й, и този на Лена остават в Украйна, за да се бият за страната си.

Мъжът ми остана. Той се биеше и през 2014 г. за Донецк и Луганск. Тогава обществото и Европа отново бяха много съпричастни към нас, но никой не помогна наистина и тези територии останаха неутрални. 8 години ние живеем във война, 8 години по-късно мъжът ми отново е на война”, казва Лена Никутина, жител на Днепропетровск.

Говоря и разбирам руски по същия начин, както и украински. Така са половината от нас. Ние бяхме братски народи, но сега не мога да нарека хората, които идват и стрелят по моето дете и близките ми, братски народ”, заявява Юлия.

Двете семейства вече знаят при кого ще останат в България. Искат обаче да видят родината и близките си скоро.

Майка ми реши да остане, не пожела да излезе от дома ни, тя е възрастна, не иска да си тръгва, страхува се. И ние се страхуваме, но решихме да се спасим както можем”, заявява Лена.

Междувременно бежанският поток на румънската граница при гр. Сирен намаля през днешния ден.

Трафикът днес значително намаля, опашката откъм украинска страна за момента е доста по-малка. Проблем създават 250 изоставени автомобила, които са заключени и в момента украинците нямат с какво да ги мръднат от пътното платно”, разказва Ивайло Маринов, Службата по търговско-икономически въпроси.

Още два автобуса дойдоха на границата днес следобед, за да извозват безвъзмездно бягащите от войната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари