Испания отряза Пучдемон за евровота

0
Каталунски партии обявиха решението за опит да се спре Пучдемон като му се запуши устата
Каталунски партии обявиха решението за опит да се спре Пучдемон като му се запуши устата Снимка: Ройтерс

Бившият лидер на Каталуния Карлес Пучдемон, живеещ в самоналожено изгнание в Белгия, няма да участва в изборите на 26 май за Европейския парламент като водещ кандидат на своята партия в Каталуния.

Това е решението на Централната избирателна комисия на Испания, предаде The Guardian, цитиран от News.bg. 

То бе взето, след като дясната Народна партия и либералната партия "Гражданите" подадоха жалба в ЦИК срещу участието на сепаратиста. 

Според тях, "беглецът" не може да участва в евровота като кандидат на Кралството. 

Участието му е недопустимо, считат те. 

Каталунски партии обявиха решението за опит да се спре Пучдемон като му се запуши устата. Те ще подадат жалба, заяви адвокатът му, според когото няма пречки клиентът му да се яви на изборите. 

Припомняме, че намерението на Пучдемон да участва в евровота бе оповестено през март. 

56-годишният Пучдемон избяга от Испания през октомври 2017 г., след като Мадрид наложи пряко управление на Каталуния. Богатият североизточен регион едностранно обяви независимост въз основа на референдум, който се счита за незаконен от испанските съдилища.

Пучдемон и петима други бивши каталунски лидери са в самоналоженото изгнание в европейските страни и могат да бъдат арестувани, ако се върнат в Испания.

Миналият юли испанските съдилища отмениха европейските заповеди за арест за Пучдемон, след като германски съд постанови, че може да бъде екстрадиран в Испания, за да се изправи пред обвинение за злоупотреба с публични средства, но не и за бунта, нещо, което Испания реши да не приеме.

От Белгия, Пучдемон отново се кандидатира за местните избори в Каталуния през декември 2017 г. и бе предложен за президент с парламентарно мнозинство, но испанските съдилища забраниха опита му да поеме поста извън страната.

Ориол Жункерас, лидер на партията за независимост ERC, който е съден в Мадрид с 11 други каталунски политици за ролята им в инициативата за отцепване през 2017 г., също иска да участва в европейските избори.

Източник: News.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари