Свалиха Пучдемон от лидерския пост на партията "Заедно за Каталуния"

1
Карлос Пучдемон беше главна фигура в опита за отцепване на областта от Испания през 2017 г.
Карлос Пучдемон беше главна фигура в опита за отцепване на областта от Испания през 2017 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерът на привържениците на независимостта на Каталуния Карлес Пучдемон, който беше главна фигура в опита за отцепване на областта от Испания през 2017 г., беше сменен начело на партията си.

Сега тя е оглавена от тандем, представляващ нейното твърдолинейно крило, предаде Франс прес.

ова е моят последен конгрес в качеството ми на председател. Организациите трябва да могат и да умеят да правят промени", заяви Карлес Пучдемон на конгреса на партията "Заедно за Каталуния", провел се в Аржел сюр Мер, крайбрежен френски град, близо до границата в Испания.

Начело на партията сега застават председателката на каталунския регионален парламент Лаура Борас и Жорди Турул. Те ще си разделят функциите на партиен председател и на главен партиен секретар.

Политическата сила постигна трети резултат на регионалните избори миналата година. Тя е част от регионалното правителство, ръководено от партия Републиканска левица на Каталуния. Между двете сили, настояващи за независимост на областта, постоянно има напрежение. Републиканската левица започна диалог с централното правителство и го подкрепя в испанския парламент, за което е критикувана от "Заедно за Каталуния".

Начело на регионалното правителство по време на опита за отцепване през октомври 2017 г., Пучдемон, избяга малко след това в Белгия. Там той живее от пет години, за да избегне испанското правосъдие.

Девет от лидерите на движението за независимост бяха осъдени през 2019 г. на присъди до 13 години затвор за ролята им в опита за отцепване на Каталуния. Миналата година те бяха помилвани от лявото испанско правителство в името на националното помирение.

Пучдемон е и евродепутат. По искане на Испания имунитетът му бе снет, но в края на май Съдът на ЕС нареди имунитетът му да му бъде върнат. Финалното съдебно решение по това комплексно досие още се очаква.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари