Ислямска държава ще удави Великобритания в кръв?

0
МИ5 разкри, че заплахите не затихват, а бележат активност
МИ5 разкри, че заплахите не затихват, а бележат активност Снимка: БГНЕС

Терористите от „Ислямска държава“ планират атаки с масови жертви във Великобритания, предупреди ръководителят на разузнавателната служба МИ5.

Андрю Паркър разкри, че заплахите на израсналите във Великобритания джихадисти, които искат да воюват за ИД, не са показали признаци на затихване, информира БГНЕС.

В лекция в Лондон по проблемите на сигурността той също призна, че за пръв път поверената му служба е извършила хакерска атака срещу терористични групи, за да извади от строя комуникирането им.

По думите му сегашното равнище на терористична заплаха е най-високо в цялата му 32-годишна кариера. През последните 12 месеца МИ5 е осуетила 6 терористични атентати във Великобритания и други 7 в чужбина.

Ендрю Паркър заяви още, че четири пети от 4-хилядния състав на спецслужбата работи директно да спира терористични атаки, подготвяни от ИД. "Над 750 екстремисти от тази страна пътуват до Сирия и заплахите не отслабват", изтъкна Паркър.

„Свидетели сме на заговори срещу Великобритания, насочвани от терористи в Сирия, активирани чрез контакти с терористи в Сирия и вдъхновявани в мрежата чрез използването на сложни технологии от ИД“, посочи още ръководителят. Една от констатациите му гласи: „Тази година видяхме по-голяма амбиция за атаки масови жертви“.

Ендрю Паркър добави още, че не е намаляла и опасността от терористични удари на международната мрежа „Ал Кайда“.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари