Георги Костов: Страната ни е и на пътя на джихадистите

0
Хората да бъдат бдителни и да подават сигнали за подозрителни хора и багаж
Хората да бъдат бдителни и да подават сигнали за подозрителни хора и багаж Видео: БНТ

В България остават засилените мерки за сигурност по границите.

След атаките в Париж първите видими ефекти от повишените мерки са 100 процентов контрол на хора и товари по външните ни граници и засилено полицейско присъствие в градовете.

Задържани са повече от 350 нелегално пребиваващи чужденци. Агенти на ДАНС и полицаи вече 48 часа провеждат акция срещу трафиканти на хора и нелегални мигранти.

Задържаните вчера и днес нелегално пребиваващи у нас чужденци най-вероятно са преминали през зелената граница между страната ни и Турция. На този етап не е ясно от кога са в България.

Главният секретар на МВР коментира, че броят им е сравним с този на задържаните и при предишни полицейски операции.

Георги Костов, главен секретар на МВР: Към момента имаме засилено присъствие, но определено не можем да осигурим непреминаване през зелена граница в такъв обем, в който на нас ни се иска.

От началото на годината до момента 9000 нелегални мигранти са задържани при преминаване на зелената граница между България и Турция, други 80 хиляди не са допуснати да влязат у нас.

През последните две години обаче страната ни е и на пътя на джихадистите, които от Западна Европа и Западните Балкани пътуват към Сирия, за да воюват на страната на терористите от “Ислямска държава” и след това се връщат по обратния маршрут.

Въпрос: Как можем да бъдем сигурни, че след като не може да противодействаме на влизането през зелена граница, че джихадисти няма и на територията на България?

Георги Костов, главен секретар на МВР: Единственият начин, по който можем да бъдем сигурни е всички незаконно проникнали се задържат, настаняват се в центровете на миграция и преминават необходимите процедури за определяне на това принадлежат или непренадлежат към определен рисков профил.

Категоричната оценка е, че към този момент пряка терористична заплаха за страната ни няма, допълни главният секретар на МВР.

Въпреки това Костов призовава хората да бъдат бдителни и да подават сигнали за подозрителни хора и багаж, оставен на непривични места.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари