Искате ли да изглеждате на 30 години дори и след 40?

3
Грешките, които трябва да спрем да правим преди 40 години
Грешките, които трябва да спрем да правим преди 40 години

Искате ли да изглеждате на 30 години дори и след 40-годишна възраст?

Със сигурност отговорът на този въпрос е "Да". Но за да постигнете това, още преди да навършите 40 години, трябва да преразгледате отношението си към собственото ви здраве, съня и хранителните ви навици, пише Актуално.

Ето и кои са грешките, които трябва да спрете да допускате.

1. Пристрастеност към мобилните телефони и другите джаджи

Проучване от 2011 г. на учени от Харвардския университет установи, че злоупотребата с телевизия увеличава риска от диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания. Освен това „синята светлина“ на таблетите, мобилни телефони и другите джаджи нарушава биоритмите на тялото, като това води до затруднения със заспиването през нощта.

2. Недостатъчно сън

Хората на възраст между 18 и 64 години се нуждаят от 7-9 часа сън. Пренебрегването на тази препоръка може да причини хипертония, сърдечен удар и дори затлъстяване. Освен това липсата на достатъчно сън ускорява биологичното стареене.

3. Пренебрегване на употребата на конците за зъби

Редовната употреба на конци за зъби може да помогне за предотвратяване на появата на много заболявания на устната кухина. Изследвания на Националния институт за дентални и лицеви изследвания показват, че рискът от пародонтит след 30 години нараства няколко пъти, а мъжете страдат от него по-често от жените.

4. Нередовно хранене

Нередовното хранене забавя метаболизма и може да причини диабет тип 2.

5. Игнориране на болката

Усещате ли болка или изтръпване? Или просто дискомфорт? Когато тялото ви иска да ви каже нещо, не пренебрегвайте тези симптоми.

6. Тютюнопушене

Дори и да пушите само по 1-2 цигари на ден, вие сте пушач. Пушенето увеличава риска от сърдечни и белодробни заболявания. Освен това този вреден навик може да причини сърдечен арест.

7. Злоупотреба със солта

Голяма част от хората консумират повече сол, отколкото тялото им изисква. Препоръчителната дневна доза е половин чаена лъжичка. Злоупотребата със сол причинява високо кръвно налягане, а това увеличава риска от инфаркт и инсулт.

8. Недостатъчен прием на водата

Водата захранва всички клетки в нашето тяло. С възрастта голяма част от възрастните се учат да притъпяват чувството за жажда и съответно консумират по-малко вода.

Пийте 1,5-2 литра вода на ден и ще забравите за дехидратацията. И запомнете, че кафето и безалкохолните напитки, не са вода.

9. Прикриване на симптоми и оплаквания при консултацията с лекар

Не крийте никаква информация от вашия лекар. По време на преглед споделете с него всички оплаквания, които имате.

10. Пренебрегване на интимността

Служебните ангажименти и ежедневните грижи за децата често стават причина за отказ от близост с партньора. В случая интимните отношения остават на заден план. Но след като грижите за децата вече не са част от графика ви, ще трябва да включите интимността с партньора в списъка ви с приоритети.

11. Консумацията на газирани напитки

Вероятно сте чували за вредата от газираните напитки. След 30-годишна възраст тялото е още по-уязвимо. Захарта в содата може да причини диабет и затлъстяване, а фосфорната киселина води до елиминиране на калция от тялото и допринася за повишена чупливост на костите.

12. Злоупотреба с полуфабрикати

Заменете чипса и другите полуфабрикати със здравословни храни, богати на фибри, витамини и минерали. Полуфабрикатите насърчават отлагането на излишните мазнини в областта на талията, а съдържащите се в тях добавки могат да предизвикат пристрастяване.

13. Консумация на алкохол

С възрастта тялото ни все по-трудно се възстановява след прием на алкохол. Освен това в него се натрупват токсини, които се елиминират в продължение на няколко седмици.

14. Пренебрегване на редовните медицински прегледи

Много хора пренебрегват годишните профилактични медицински прегледи, с чиято помощ повечето от заболяванията може да се открият на фаза "зародиш".

Всяко заболяване се лекува по-лесно, когато лечението започне в ранен стадий.

15. Игнориране на препоръчителната ваксинация

Ваксините не са задължителни само за децата. Ако Вашият лекар прецени, че се нуждаете от конкретна ваксина, не пренебрегвайте препоръките му.

Важно: Важно статията е единствено с информативен характер и предоставената в нея информация не може да замести консултацията с лекар или професионалната медицинска помощ. Ако имате някакви здравословни проблеми, незабавно се свържете със съответния специалист.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари