Искат учениците да тръгват на училище на 1 септември

0
Учебната година вече ще бъде със седмица по-дълга
Учебната година вече ще бъде със седмица по-дълга Снимка: БГНЕС / Архив

Промени, свързани с продължителността на ваканциите на учениците, ще бъдат въведени по настояване на родители и учители.

Според Министерство на образованието почивката на българските ученици през летния сезон трябва да се уеднакви с тази на връстниците им от другите страни от Европейския съюз, съобщи Нова телевизия. Това означава децата да тръгват на училище от 1 септември.

Според конкретното предложение учебната година вече ще бъде със седмица по-дълга. Това засяга децата от 1 до 11 клас. Учениците от 1 до 4 клас ще приключат следващата година на 7 юни, а не както досега – на 30 май. За децата между пети и седми клас последният учебен ден ще бъде на 22 юни, а за тези между осми и 11-и последният звънец ще бие чак през юли. Промяната няма да засегне зрелостниците, които завършват учебния процес на 16 май.

"Целта е не да се скъси ваканцията и да се уеднакви с държавите в ЕС, а по-скоро имаме много ясни задачи. Те са свързани с това децата да са повече време в образователната система, да има по-малко отпаднали деца от нея и децата да имат по-добри образователни резултати”, обясни зам.-министърът на образованието Деница Сачева.

"В момента това е само проект и всеки е свободен да изрази мнение до 28 август. Окончателното решение ще бъде взето след това", уточни тя.

Деница Сачева подчерта, че е скептична към идеята за абсолютна автономия на училищата, но не изключи възможността и това предложение да бъде обсъдено.

Източник: Нова Телевизия
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари