Исканията на гладуващата Златка отдавна са изпълнени

0
Непрекъснато се говори, че стачката се разраства, а винаги отпред стои първият и единствен човек
Непрекъснато се говори, че стачката се разраства, а винаги отпред стои първият и единствен човек Видео: BGNES Agency

Исканията на гладуващата Златка Младенова, която работи в Български пощи са изпълнени.

Това каза главният изпълнителен директор на предприятието Деян Дънешки, предаде БГНЕС.

 Той коментира и изнесената информация, че гладната стачка в дружеството се разраства.

Непрекъснато се говори, че стачката се разраства, а винаги отпред стои първият и единствен човек. Аз не съм виждал повече от един гладуващ. На срещата с омбудсмана Мая Манолова видях пет души, но те не се заявиха като гладуващи. Неясни са сигналите от колегите, които гладуват, защото Златка Младенова първо каза,че ще гладуват щафетно-едните до обяд, другите следобед, на пресконференция каза, че имало още 12-13 човека, но не знаела кои са те, защото те гладували тайно, защото, ако се разкрият съм щял да ги тероризирам“, заяви Дънешки.

Той беше категоричен, че срещу нито един служител в предприятието не се водят репресивни мерки и определи твърденията срещу него, че е лъжец и манипулатор като неверни и опит за манипулация на общественото мнение. Директорът на пощите подчерта, че той лично знае само за един гладуващ и това е Златка Младенова и подчерта, че ръководителят й на място се съобразява с факта, че Младенова не се храни по свое желание на работното място и не я товари с повече работа от обичайното. Дънешки добави, че в сортировъчния център, в който работи служителката няма как да има по-специално отношения към някого, защото там работят повече от 300 души и работата им се следи от камери за видеонаблюдение. За него остава необяснимо защо след като са изпълнени исканията на Младенова, тя продължава да гладува.

„От 31 юли мотив за гладуването няма,тъй като поводът за гладуването й беше неплатени ваучери, които бяха платени и неплатени класове, които също платихме. Те бяха забавени по обективни причини – обработват се заплати на 10 000 служители“, заяви Дънешки.

Той каза, че забавянето на изплащането на средствата не е в резултат на това, че служителката членува в Националния синдикат „Защита“. Дънешки подчерта, че за да се ползват от привилегии служителите заплащат годишна такса за присъединяване към Колективния трудов договор, който им дава редица преимущества като по-дълга отпуска, ваучери около 50 лв., 50 лв. за клас, по-високи обезщетения при напускане, съкращение и пенсиониране, но Младенова е заявила, че няма да плаща таксата от 75 лв., но въпреки това иска да се ползва от тези блага.

Ако четирите синдиката се съгласят да се дават тези привилегии без да се плаща такса, аз съм съгласен и веднага ще подпиша нов колективен трудов договор“, беше категоричен изпълнителният директор.

Той добави още, че не приема упреците, че битовите условия в „Български пощи“ са лоши и от 10 години не са подменяни униформите на служителите.

Условията не са лоши, условията са съобразени с възможностите на дружеството и са съобразени със Закона за безопасност на труда. Действително работни облекла не са купувани скоро, дружеството не е имало възможност. Това не е задължителен атрибут, който трябва да осигурим, но въпреки това ние правим усилия да ги предоставим на служителите ни. В момента сме обявили две обществени поръчки. Едната е за лични предпазни средства, другата е за работно облекло“, подчерта Дънешки.

Директорът коментира, че като държавно предприятие те се съобразяват с процедури, които отнемат време и даде като пример, че миналата година също са били обявили обществена поръчка за работно облекло, на която се е явил един кандидат, който обаче е отговарял на изискванията. Дънешки обеща до края на годината служителите да имат нови униформи.

Готов съм да си подам и оставката стига да има резултат от нея. Но към момента, тя не корелира с техните искания, тъй като те искат гаранции от премиера Борисов, искат да се увеличи заплатите с определени проценти. За да се случи това те трябва да бъдат изкарани предварително. При последните 4 повишения на минималната заплата дружеството е дало 20 млн. лв. допълнително. Най-ниската заплата е скочила с 55%. Догодина се очаква ново повишение на минималната работна заплата“, каза директорът.

Той изтъкна, че за незавидното състояние на пощите, които миналата година бележат загуба от 4 млн. лева се дължи на факта, че държавата изплаща компенсациите за свършената работа от тях с две години забавяне, а пощите правят разходи ежедневно. Дънешки подчерта, че ще настоява това да се промени и средствата да им се изплащат авансово на базата на резултатите от предходната година. По негови изчисления държавата им дължи около 40 млн. лева. Дънешки добави, че през първото полугодие на тази година приходите на компанията са с ръст от близо 4 млн. лв. в сравнение с миналата година и подчерта,че близо две трети от този ръст се дължи на основната дейност – Универсалната пощенска услуга. Според него непрестанните усилия за поддържане на един и същи темп за нарастване на приходите и намаляване на разходите, финансовият резултат бележи подобрение. Загубата на дружеството е с 30% по-малко от предвидената, и с 1% по-малко в сравнение с миналата година, отчете директорът.

Стана ясно още, че на 10 август в 13 ч. Деян Дънешки ще проведе среща със синдикатите и омбудсмана Мая Манолова, на която се очаква да се постигне споразумение за отпадане на присъединителната такса към Колективния трудов договор.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари