Искам да си платя глобата

0
Не е лошо да се указва на гражданите да си ламинират актовете. Иначе след 4 месеца заприличват на ето това
Не е лошо да се указва на гражданите да си ламинират актовете. Иначе след 4 месеца заприличват на ето това

Получаването на наказателно постановление от МВР е дълъг процес с несигурен изход.

Още в началото си признавам - в момента съм шофьор нарушител. Карам без син талон вече почти четири месеца.

Историята накратко: на 1 юни вечерта ме спират КАТ за проверка. Още като ме видя, полицаят енергично почна да маха с палката, а аз, като последен наивник, се учудих защо. Проста работа. Знаете ли, вика, че единият ви фар не работи. Да бе, как ли не!  - Ами слезте да видите. Слизам - не работи, свети само габаритът. Свих перките, виновен съм, почнах да се почесвам където не ме сърби и да ругая собствената си разсеяност. Питат ме полицаите имам ли резервна крушка. Не, разбира се. Заповядайте да пишем акт. Отивам до колата, те си пишат, аз стърча там.

Понеже бяхме съвсем близо до река, по едно време такива комари ни нападнаха, че след няколко шамара върху собствените им вратове, чак полицаите се загрижиха. Идете, казват, да чакате в колата, а ние ще се затворим, че ще ни изядат всичките. Изобщо цивилизована работа - без тъпи въпроси "За къде толкова бързате" или "Ся ко правим". Написаха си каквото трябваше, прибраха ми синия талон, дадоха ми акта вместо него и всеки си тръгна по пътя.

"До 20-25 дни ще получите наказателно постановление, като го платите, ви връщаме талона". Екстра.

Оттогава минаха няколко пъти по 25 дни.

Нито някой ме търси, нито има намерение да го направи. Чаках ги месец и половина. И си викам - аз ще ги търся. Отивам в КАТ: добър ден, така и така, чакам вече доста време, дайте да си платя глобата и да не се занимаваме повече с глупости. "Е, че колко време чакате?", викат ми от гишето. Шест седмици. "Еее, не е чак толкова дълго, ще дойде, ще дойде". След това ми взеха акта, дето замества талона, и му сложиха ръчна заверка - важи до 1 септември, с подпис и печат. Айде, ние ще те намерим, ти не ни търси.

Още ги чакам. Междувременно проверявам през електронната система дали пък вече не дължа. Няма нищо. В МВР ми обясниха, че ако наказателното постановление не е връчено, няма да излезе и на сайта. Тогава логично изниква въпросът - за какво, по дяволите, ми е електронна система, която зависи изцяло от една хартийка, която се пише, води на отчет и връчва както преди 30 години? Понеже знам, че бумащината е горе-долу до тавана из кабинетите, реших, че е прекалено амбициозно от моя страна да очаквам, че в средата на лятото ще ми връчат наказателно постановление в срок. Е, лятото мина, заедно с него и отпуските.  А аз все още чакам някой чиновник да напише постановление, някой началник да го подпише, а някой полицай да ми го връчи. Последният е най-малко виновен, защото изобщо не би трябвало да разнася книжа като пощальон. Тъкмо обратното, трябва да е по улиците, да следи за реда, да пише актове.

Но такава е системата в МВР

И тя произвежда точно това, което имаме като резултат, както би казал един бивш вътрешен министър. Каква административно-наказателна дейност, какви глоби за нарушителите, какъв контрол, какви пет лева?! Та тази система не е в състояние да произведе едно елементарно наказателно постановление в рамките на почти половин година и да го връчи. Напомням, че именно такъв срок е указан в Закона за административните нарушения и наказания - ако до шест месеца не те санкционират - чао. Още по-смешното е, че в случая става дума за някакъв си будала (аз), който не само не обжалва, а иска и да си плати. А какво ще стане с една подобна глоба, ако някой реши да жали и да се крие, за да не му връчат нищо. Отива директно в кофата, пък нека после МВР се хвали какви мерки взема за безопасността на пътя. Ще уплашат гаргите и врабците по крайпътните дървета.

Докато чакам някой да се накани и да си свърши работата,

актът, заместващ талона ми, се окъса съвсем. Вече прилича на карта на отдавна заровено съкровище. Започнах да съжалявам, че не съм го ламинирал още когато ми го написаха, ама откъде да знам, че така ще стане. И така, освен че актът е с изтекъл срок, вече е и изпокъсан. При следващата проверка вероятно ще ме глобят още веднъж, защото съм нарушител - на практика карам без син талон. Естествено, кой ще го е еня, че негов колега нещо се мотал, за което шофьорът може би няма вина. 

Тъй като вече веднъж ходих да се моля на полицията да им платя глобата и ми отказаха, смятам да не ги търся пак. Както вероятно са направили и много други. За МВР това очевидно няма значение, тъй като статистиката не отчита нежеланието им да се свърши някаква работа. Напротив, там на едро, надълго, нашироко и ежеседмично е описано как пътната полиция е проверила поредната порция от няколко хиляди шофьори и е написала N-броя акта и фиша. Странно, или може би не чак дотам, но от МВР рядко споменават колко от тези санкции са събрали.

Източник: Вестник СЕГА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари