Ирански министър призна, че протестиращи срещу режима ученици са затваряни в психодиспансери

0
По думите му заведенията, в които отвеждат гражданите, имат за цел да ги превъзпитат, за да предотвратят "антисоциалното" им поведение
По думите му заведенията, в които отвеждат гражданите, имат за цел да ги превъзпитат, за да предотвратят "антисоциалното" им поведение Снимка: CNN

Неясната смърт на 22-годишната кюрдка Махса Амини, която беше задържана от нравствената полиция, отприщи масови протести в страната и по света

Неясната смърт на 22-годишната кюрдка Махса Амини, която беше задържана от нравствената полиция в Иран, отприщи масови протести в страната и по света. И докато жените палят забрадките си и режат косите си в знак на недоволство, ирански служител призна, че ученици, участващи в уличните демонстрации, са задържани и отвеждани в психиатрични клиники.

В интервю за независим реформаторски ирански вестник министърът на образованието Юсеф Нури потвърди, че част от протестиращите наистина са изпращани в психодиспансери.

По думите му заведенията, в които отвеждат гражданите, имат за цел да ги превъзпитат, за да предотвратят "антисоциалното" им поведение.

"Възможно е тези студенти да са се превърнали в антисоциални личности и ние искаме да ги превъзпитаме", каза Нури пред вестник "Шарх", цитиран от Си Ен Ен и NOVA. И добави, че учениците "могат да се върнат в клас, след като бъдат поправени".

Образователният министър не можа да посочи колко точно са задържаните ученици, но заяви, че "броят им не е голям".

Съобщава се, че в сряда в Техеран органите на реда са използвали сълзотворен газ срещу протестиращите. А книжарници и офиси в близост до Техеранския университет са затворили врати, тъй като полицията за борба с безредиците е преследвала и стреляла с гумени куршуми по демонстрантите, разказва очевидец.

Кадри, разпространени в социалните мрежи, показват ирански жени и момичета, които скандират "смърт на диктатора", докато свалят забрадките си.

Преди близо месец Махса Амини почина, след като беше отведена в "център за превъзпитание" от държавната "нравствена полиция" заради това, че носеше своя хиджаб по "неправилен начин".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    Стоян
    Тези са луди,психично болни мьже, за разстрел са!Болни мозъци!!
  • 3
    1
    Жалко!
    Ценностите и действията на "най-мирната" религия в Света! Рушлямистан и те натам са тръгнали начело с Владолф Путлер!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари