Близо 500 станаха жертвите на протестите в Иран

0
Сред тях са 34 жени и 64 непълнолетни на възраст под 18 години
Сред тях са 34 жени и 64 непълнолетни на възраст под 18 години Снимка: © gettyimages

Сред тях са 34 жени и 64 непълнолетни на възраст под 18 години

Броят на жертвите на общонационалните протести в Иран достигна до 476 души, съобщи правозащитна група, предаде Анадолската агенция, цитирана от NOVA.

В изявление на базираната в Норвегия организация "Ирански права на човека" се казва, че броят на жертвите включва 34 жени и 64 непълнолетни на възраст под 18 години.

Най-голям брой смъртни случаи са регистрирани в провинция Систан и Белуджистан - 130, в провинция Западен Азербайджан - 55 и в Техеран - 52.

През последните месеци в Иран се провеждат мащабни протести, предизвикани от смъртта на 22-годишната Махса Амини в ареста на нравствената полиция на страната в средата на септември. Иранските власти твърдят, че най-малко 200 души са били убити по време на протестите.

След избухването на протестите напрежението между Иран и Запада нарасна, като западните държави наложиха на Техеран редица санкции, свързани с правата на човека, заради "репресиите и насилието срещу антиправителствените протестиращи". От своя страна Техеран обвини тези страни, че през последните месеци са "подклаждали безредици" в страната, като са подкрепяли това, което той нарича "бунтове".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари