Йордановден е - завършват мръсните дни

0
На този ден всеки, който иска да е здрав през годината, се окъпва или поне се измива на реката
На този ден всеки, който иска да е здрав през годината, се окъпва или поне се измива на реката Снимка: Dunavmost / Архив

На този ден всеки, който иска да е здрав през годината, се окъпва или поне се измива на реката

Йордановден е днес. В народната традиция празникът е наречен и Водици. С него завършват мръсните дни. Наречен е така, защото на този ден всеки, който иска да е здрав през годината, се окъпва или поне се измива на реката.

На реката или езерото свещеникът прави водосвет, а после хвърля кръста във водата. Момците се надпреварват кой ще го извади пръв.

Водосвет, литийно шествие и ритуал по хвърляне на кръста във водите на река Дунав организира на Йордановден Русенската света митрополия, предава БНР. Началото на празника за Богоявление е от 11:00 часа пред Катедралния храмСвета Троица“ в Русе, откъдето ще тръгне литийното шествие. На понтона под хотел „Рига“ русенският митрополит Наум ще извърши тържествен водосвет и ще благослови бойните знамена на почетната рота на Русенския гарнизон. В 11:30 часа ще е традиционното хвърляне на кръста във водите на река Дунав.

Ритуалът по изваждане на кръста в град Бяла, област Русе, ще се състои до моста на Колю Фичето на река Янтра. От Общината са осигурени парични награди за всички участници. Началото на празника ще бъде поставено с тържествена литургия в църквата "Св. Георги" в Бяла.

Богоявленски ритуал по спасяването на Светия Кръст Господен организират днес в Силистра и Доростолската Света митрополия и местната администрация. В 8:30 часа е посрещането на Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Яков в катедралната църква „Св. апостоли Петър и Павел“. От 9.00 ч. е Божествената Света литургия. Литийното шествие тръгва в 10:30 часа Под звуците на Градски духов оркестър духовенството, представители на институции и гражданството ще се отправят от катедралната църква „Св. апостоли Петър и Павел“ към река Дунав – стария понтон на пристанището, където ще се състои ритуалът по хвърлянето и спасяването на Светия Кръст Господен.

Традицията ще бъде спазена и в Тутракан. В храма „Св. Николай” (в 8:30 часа) ще бъде отслужена Света литургия, а в 9:30 часа литийното шествие ще тръгне от храма по централната ул. „Трансмариска” и ще стигне до брега на река Дунав, където ще бъде изпълнен ритуалът по спасяването на кръста.

Богоявленската традиция ще бъде спазена и в Разград. В ритуала за вадене на кръста от водите на язовир „Пчелина“ се очакват около 30 младежи. Празникът на язовир Пчелина 2 край Разград започва в 10:00 часа, а ритуалното хвърляне на кръста ще е след 11:00 часа.

Ритуал по спасяването на кръста ще има днес и в Смядово. В 8:00 часа в храма „Свети Архангел Михаил“ ще започне литургията за Богоявление. В 11:00 часа кръстът ще бъде хвърлен в река Смядовска. За смелчаците, които се хвърлят да го спасяват, общината е осигурила награди.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари