Инженер напусна работа, за да се посвети на соларните самолети

1
Летецът пионер планира да обиколи цяла Европа
Летецът пионер планира да обиколи цяла Европа Видео: Дойче Веле

Летецът пионер планира да обиколи цяла Европа

Мечтата ми е да пътувам, където поискам, без да замърсявам планетата. Мисля, че съм напът да го постигна”. Това споделя Жан-Батист Лоазеле, създал проекта „Криле за планетата”. За него инженерът и пътешественик напуска работа и се посвещава на соларните самолети.

Моят самолет се издига сам с перка с диаметър един метър. Захранва се с батерии, които се зареждат от соларни панели на крилете”, обяснява Лоазеле, предава Дойче Веле, цитирано от NOVA. Той работи върху машината три години и влага в нея всичките си спестявания. Инженерът обича природата и техниката и първоначално създава подводни роботи.

Албатрос, близо до Южния полюс, обаче запалва Жан-Батист по летенето. „Полетът на албатроса е прекрасен. Той ме вдъхнови и си казах, че и аз искам да летя като него някой ден”, споделя той. И го прави - обикаля по въздух цяла Франция, което са над 2000 км.

В авиоиндустрията мнозина го смятат за луд, защото е убеден, че големите самолети със стотици пътници един ден ще летят със соларна енергия. Летецът пионер планира да обиколи цяла Европа, за да вдъхнови все повече хора да летят със слънчева енергия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари