Инжекции могат да ни направят по-умни

0
Допаминът не само се бори с тежки заболявания, но и значително увеличава мозъчната активност
Допаминът не само се бори с тежки заболявания, но и значително увеличава мозъчната активност

Инжектирането на голяма доза допамин - произвеждан от главния мозък невромедиатор, може да стимулира мозъчната активност и да помогне на хора да се избавят от редица тежки заболявания, сочат резултатите от изследване, цитирани от сайта Лайф, предаде БТА.

При това допаминът не само се бори с последствията от подобни заболявания, като болестта на Паркинсон, но и значително увеличава мозъчната активност.

Учени от Йейлския медицински институт в Ню Хейвън са открили пряка зависимост между повишеното съдържание на допамин и активността на гена 1 (HAR1).

Изследването на ефекта от допаминови инжекции върху взетите от шестима души, пет шимпанзета и пет макаци резус тъканни проби от 16 мозъчни зони е позволило да се потвърди активността на няколко вида ензими, които пряко влияят върху интелигентността и познавателната способност.

Ако клиничните изпитания на препарата са успешни, медици за пръв път ще имат възможност не само да ликвидират последствията от заболявания, тремор и понижена физическа активност, но и в някои случаи да коригират умствените способности посредством инжекции.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари