Интересни предложения за трапезата на Сирни Заговезни

58
Как да се подготвим за празника?
Как да се подготвим за празника? Снимка: mycandykitchen.blogspot.com

Утре е сирни Заговезни.

Денят, в който искаме прошка и даваме прошка. 

Това е последния ден, на който се яде млечна храна. След това започва Великият пост.

На трапезата на Сирни Заговезни присъстват ястия, направени от сирене, яйца, масло и мляко. Продуктите са животински, но без месо. Традиционни ястия са баницата със сирене и бялата халва с ядки. 

Халвата се ползва за обичая хамкане – връзва се за конец и всички поред се опитват да я лапнат, без да използват ръцете си.  Хората вярват, че който успее да отхапе първи, ще бъде здрав и честит през годината.

Публикуваме няколко предложения за празничната трапеза, с които да зарадвате близките си:

Класическа баница с Чипровски кори

Необходими продукти:

  • Кутия Чипровски кори за баница
  • 5-6 бр. яйца
  • 9-10 с.л. олио
  • 1 щипка сода бикарбонат
  • 300-400 г сирене

Начин на приготвяне:

Приготвяме 2 тави алпака. В едната слагаме вода и щипка сода бикарбонат, която служи за намокряне на корите. Втората тава е за нареждане на баницата.

В едната се намокря кората с хладка вода за няколко секунди и от двете страни. Реди се последователно кора, смес, като накрая завършите с кора и съвсем минимално количество от сместа.

Пече се на незагрята фурна на 180 градуса за около 45 мин.

Шишчетата с пъдпъдъчи яйца

Необходими продукти:

20 пъдпъдъчи яйца

20 чери доматчета

3 супени лъжици майонеза и малко за украса

1/2 чаена чаша цедено кисело мляко

сол и къри на вкус

Начин на приготвяне:

Първо пригответе соса – загрейте кърито на сух тиган около минута на бавен огън. Добавете го в цеденото кисело мляко, добавете майонезата и солта, разбъркайте и оставете в хладилника за два часа.

Сварете пъдпъдъчите яйца за пет минути. Охладете ги в студена вода, за да ги обелите по-лесно. Отрежете горната една трета от доматчетата, извадете с лъжичка месестата част, поръсете ги отвътре с малко сол и сложете червените шапчици върху яйцата.

Върху дървените шишчета нанижете по две гъбки от яйце с домат и украсете шапчиците на гъбките с точици от майонеза, за да са по-красиви.

Пригответе яйца със сметана. Необходими са ви четири кокоши яйца, половин чаена чаша сметана, една супена лъжица нарязан копър.

Сварете яйцата, нарежете ги на дебели кръгове, наредете ги в тавичка, посолете, залейте със сметаната и запечете за десет минути на фурна. Поръсете с копър.

Печена риба в кора от морска сол

Необходими продукти:

  • До 1.5 кг морска риба с бяло месо (ципура или лаврак например)
  • 3-4 резена лимон
  • 1 с.л. зехтин
  • 1-2 стръка пресен босилек
  • 2 кг едра морска сол
  • 2 белтъка
  • Черен пипер

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната до 230 градуса. Ако рибата не е почистена предварително, почистете я от вътрешностите и люспите, измийте я и я подсушете. След това я намажете отвътре и отвън със зехтина и я овкусете с черния пипер. Във вътрешността на рибата поставете лимоните и босилека.

В купа смесете морската сол и белтъците, докато солта се овлажни равномерно. В тава върху хартия за печене разпределете част от сместа, върху нея - рибата, която след това плътно покрийте с останалата сол. Ястието трябва да се пече около 30 мин.

След като го извадите от фурната, оставете да почина за 10 мин. и чак тогава сервирайте.

Рибата може да се поднесе с гарнитура от задушени или печени на скара зеленчуци или прясна салата.

Домашно крема сирене с подправки

Необходими продукти:

  • 1 литър пълномаслено прясно мляко
  • 1 лимон
  • Сол на вкус
  • По една щипка сух босилек, риган и мащерка

Начин на приготвяне:

Изсипете млякото в тенджера и го загрейте на средна температура на котлона. Когато заври, прибавете сока на лимона и изключете печката. След малко ще забележите как от пресеченото мляко започва да се образува извара. Прецедете я през тензух и цедка, след което я изплакнете за кратко със студена вода. Изцедете отново.

Сложете изварата в кухненски робот или блендер, овкусете със сол и разбъркайте добре сместа с уреда. Финалният резултат трябва да е пухкаво и леко крема сирене, което е готово за мазане върху крекери, сухари или просто върху топла питка.

За да стане по-апетитно, прибавете подправките и разбъркайте внимателно с лъжица. Пожелание може да се прибави и чесън за пикантен вкус.

Оризов пудинг

Необходими продукти за 4 порции:

  • ¾ чаша бял ориз
  • 2 ч.ч. мляко
  • 1/3 ч.ч. захар
  • ¼ ч.л. сол
  • 1 разбито яйце
  • 2/3 ч.ч. златни стафиди
  • 1 с.л. масло
  • ½ ч.л. екстракт от ванилия

Начин на приготвяне:

Сложете в тенджера чаша и половина вода и я сложете на котлона. След като заври, прибавете ориза и разбъркайте.

Намалете температурата на слаб огън, покрийте съда и оставете да къкри за 20 мин. Отцедете ориза, когато е готов, върнете го в тенджерата и прибавете ½ от млякото, захарта и солта.

Гответе на средна температура, докато сместа се сгъсти и стане кремообразна. Сложете останалото мляко, яйцето и стафидите. Не забравяйте през цялото време да разбърквате непрекъснато, за да не загори оризът.

Отстранете от котлона и прибавете маслото и ванилията. Оризовият пудинг е готов, а при желание, може да поръсите с малко канела.

Приятен апетит и весел празник!

Рецептите са заимствани от Gotvach.bg, Webcfe.bg, Farmhopping.com

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    СИМОНА
    А ПИТАТ ЛИ НИ ИМАМЕ ЛИ ПАРИ , ЧЕ ДА СПАЗВАМЕ ТРАДИЦИИТЕ И ТРАПЕЗАТА ДА Е С ТЕЗИ ХРАНИ ?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари