"Интегриран градски тормоз" - това ли заслужават русенци?

4
Цялата концепция на русенския интегриран транспорт е сгрешена тотално!
Цялата концепция на русенския интегриран транспорт е сгрешена тотално! Снимка: БНТ

Dunavmost.bg публикува предложението на Обществен съвет Русе за промяна на наредба №14.

Наредбата се отнася за условията за превоз на пътници и багаж в градския транспорт. Иначе казано, налага се спешна промяна на великата идея за "Интегриран градски транспорт", която влуди всички, които го използват.

Два месеца русенци се въртяха в безумната схема, опитвайки се да "хванат рейса" навреме.

Ето и самото Предложение:

 

Уважаеми Господин Стоилов,

Уважаеми Дами и Господа Общински съветници,


Фактът, че се предлага изменение и допълнение на Наредба №14 за реда и  условията за превоз на пътници и багаж с обществения транспорт на територията на Община Русе едва два месеца след въвеждането на електронното чекиране сам по себе си говори, че не всичко се обмисля детайлно и професионално от лицата, работещи по проекта “Интегриран градски транспорт”, финансиран със средства от ЕС.

Цялата концепция на русенския интегриран транспорт е сгрешена изначално, защото не е помислено за гражданите и дали тази транспортна схема и разписания ще са удобни за русенци, а първата мисъл е как най-бързо да бъдат усвоени евросредствата.

От цялото предложение разбираме следното: новата електронна система за отчитане на извършените пътувания не е синхронизирана с досегашната система за отчитане на транспортните фирми, което пък е свързано с изплащането на компенсации от общинския бюджет.

За създаденото неудобство от координационния център и транспортните фирми се предвижда русенци да заплатят скъпо, а именно с комфорта си да ползват всички линии, покриващи се с маршрута на тази, за която са закупили карта и със загуба на време, “висейки” по спирките, в очакване на транспортно средство единствено на фирмата, обслужваща линията, за която са закупили карта.

Русенските граждани нямат никаква вина за това, че обществения  им транспорт не се извършва от една транспортна фирма, за да бъдат подлагани на такъв тормоз.

Така нареченият “интегриран” градски транспорт се осъществява от различни фирми (и това май е единствената му интегрираност!). Редица са неудачите, свързани с обществения транспорт в гр. Русе:

  • остарял автопарк. Превозните средства са толкова морално остарели и неудобни, че детските колички се качват и слизат само благодарение на доброто възпитание на другите пътници.
  • липсващи седалки в зелените автобусчета, за да побират повече правостоящи
  • повечето от зелените автобусчета са “оборудвани” с кофи, мръсни стирки и проскубани метли, които се “съхраняват” в близост до пътниците
  • няма обособени места за хората в неравностойно положение.
  • разписанията не са изготвени за хора, работещи на 2 и 3 смени или въртящ график.
  • по линия 25 вече не се движат транспортни средства, но няма официална информация за това и разписанието й продължава да е включено в информационните табла по спирките.
  • в Чародейка Север разписанията са за обратната посока. Т.е. ако чакате автобус, за да отидете към центъра (примерно 30 линия), на спирката е обявено разписанието за тръгване от центъра. Ако ви интересува актуалното, трябва да пресечете и да прочетете разписанието на спирката в другата посока.

При тези обстоятелства можем ли въобще да говорим за “интегриран” градски транспорт (означава обединен, свързан, и след като е обединен защо е необходимо да има промяна в Наредба №14?), за  производителност на труда в България и в частност в Русе,  за търсене на нови инвеститори за развитието на  иновативни дейности в нашия град?

Предложението на членовете на Обществен съвет Русе е Наредба 14 да не се променя, а да се прецени възможността за включване на следните действия за разрешаване на възникналите проблеми:

Като се чекира билетът в съответното СОТ, да се предават данните за това в централизираната система и да се отбелязва,

  • че в автобус на съответния превозвач се е возил един гражданин.
  • Картите на всички превозвачи за линии, чиито маршрут се препокрива в даден участък,  да важат за всички превозни средства на установена цена (приета за базова).
  • Всяка фирма-превозвач, желаеща да въведе абонаментни карти (с отстъпка) за своя линия , да ги въвежда като допълнителна функция към базовата. И тази отстъпка да важи само при чекиране в нейни транспортни средства.
  • Информацията да присъства с големи букви във всяко превозно средство, за да знае пътникът как си харчи парите (Например: "В тази линия с абонаментна карта пътувате за 0,80 лв., а без абонамент пътувате за 1 лв.). Конкуренцията на превозвачите не бива да отнема правото на клиента да пътува, където пожелае със своята карта. И да се избегнат ситуации като: "Извинете, но вашата карта не важи тук, така че слизайте".

В едно нормално общество изпълнителната власт в лицето на кмета не би си позволила да предприеме подобни действия, които ограничават и унижават гражданите и то заради това, че не се е справила с реализацията на един проект, за който е получила финансиране от ЕС.

Всъщото това общество представителната власт в лицето на общинските съветници не би подкрепило подобна инициатива на изпълнителната власт.

Върху това трябва да помислите, господин Кмете и дами и господа общински съветници, а не да се чудите как да променяте наредбите за по-лесно, вместо да направите една система, работеща и удовлетворяваща всички участници в нея!

21.02.2016 г                                                                                Обществен съвет Русе

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари