Режат парите на съветниците, ако не стоят до края на заседанията

0
Често избраниците напускат сесията, точно когато се дава думата на гражданите
Често избраниците напускат сесията, точно когато се дава думата на гражданите

Режат 50% от парите на съветниците, ако не стоят до края на сесията.

Общински съветници от различни групи в Русе настояват да се подобри дисциплината в общинския съвет по отношение присъствието по време на сесиите. Те предлагат промени в правилника за организацията и дейността на общинския съвет, с които да се регламентират изискванията за участието в заседанията.

През последните години има практика съветниците да напускат преди края на сесиите. В тази връзка се предлага да има два списъка, които трабва да подписват в началото и в края на заседанието. В момента за участието си в сесиите избраниците получават 20% от брутната заплата на председателя на общинския съвет или около 380 лева. Предложението е съветник, който фигурира само в единия списък, да получава половината пари, или около 190 лева.

Неприятно впечатление прави, че съветниците напускат заседанието, когато се дава думата на гражданите. Има случаи, когато работата се прекратява поради липса на кворум в края на заседанието. Това е недопустимо от гледна точка гражданите да вземат участие в обществения живот и да контролират работата на общинската администрация чрез питания и изказване на становища“, посочват вносителите.

Предстои идеята да бъде обсъдена в общинския съвет през септември.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари