Иновационно лекарство за диабета

0
Експертите обясняват, че направените открития могат да доведат до нови пътища в борбата с наднорменото тегло
Експертите обясняват, че направените открития могат да доведат до нови пътища в борбата с наднорменото тегло

Клас медикаменти за лечение на диабет могат да помогнат и за редуциране на теглото като променят начина, по който мозъкът реагира спрямо храната, твърдят холандски изследователи
 
Обект на проучване са медикаментите, познати като GLP-1 рецепторни агонисти. Приемът им може да намали апетита, докато в същото време се повишава удоволствието от храненето. Погледът на изследователите попада върху GLP-1 рецепторния агонист екзенатид, който се поставя чрез инжектиране. 
 
Д-р Лейзелоте ван Блоеменадал от Медицинския център към Свободния университет в Амстердам обяснява, че по време на хранене в организма се освобождават няколко хормона, включително GLP-1. 
 
Тези хормони предават информация към централната нервна система относно хранителния статус, като по този начин се регулира апетитът. 
 
За целта на проучването се използва ядрено-магнитен резонанс, който измерва мозъчната дейност като се идентифицират промените в кръвния поток. Фокусът на експертите е насочен към центровете за възнаграждение в мозъка на участниците, които страдат от затлъстяване, както и на тези, засегнати от диабет тип 2.
 
 Проследява се отговорът при очакване за консумация на шоколадово мляко, както и след като напитката бъде изконсумирана. В същото време, на една част на участниците се инжектира GLP-1 рецепторния агонист, докато останалите получават плацебо. 
 
Установява се, че след прием на медикамента, мозъкът в по-голяма степен изпитва удоволствие от изконсумираната храна, а също така намалява и апетита. 
 
Експертите обясняват, че направените открития могат да доведат до нови пътища в борбата с наднорменото тегло.
 
Данните от проучването са представени по време на годишната среща на Американската диабетна асоциация в Бостън.

 

Източник: Puls.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари