Инфлацията в еврозоната достигна неочакван рекорд

0
Данните за инфлацията в петък ще окажат по-голям натиск върху ЕЦБ
Данните за инфлацията в петък ще окажат по-голям натиск върху ЕЦБ

Данните за инфлацията в петък ще окажат по-голям натиск върху ЕЦБ

Инфлацията в еврозоната се ускори над вече рекордните нива, противоречейки на очакванията за забавяне и усложнявайки задачата на служителите на Европейската централна банка, които настояват, че настоящият скок е временен.

Потребителските цени скочиха с 5% спрямо година по-рано през декември - по-бързо от ръста от 4,9% от предходния месец и повече от средната оценка от 4,8% в проучване на Bloomberg сред икономисти. Мярка, която премахва летливите компоненти като храна и енергия, достигна 2,6%, което съответства на показанията от ноември.

Междувременно икономическото доверие в еврозоната се понижи с повече от прогнозата на анализаторите на фона на появата на силно заразния вариант Омикрон.

Данните за инфлацията в петък ще окажат по-голям натиск върху ЕЦБ, след като прекъсванията във веригата на доставки и нарастващите разходи за енергия доведоха до най-бързия ръст на цените от създаването на общата валута.

Докато базираната във Франкфурт институция планира края на стимулиращите мерки от ерата на кризата, по-агресивното затягане на паричната политика от други големи централни банки накара някои служители да настояват за по-твърда позиция.

Президентът Кристин Лагард каза миналия месец, че вероятно инфлацията ще остане повишена в краткосрочен план, преди да се забави през 2022 г., за да се установи под целта от 2%. Тя каза, че повишаването на лихвите не би било правилният отговор на текущия ръст на цените, отчасти защото ефектът му ще се усети едва по-късно, когато натискът вече ще отслабне.

Това не попречи на паричните пазари да залагат на покачване на лихвите по-късно тази година.

Говорейки тази седмица, след данни че френските потребителски цени са се стабилизирали през декември, управителят на централната банка на Франция Франсоа Вилерой дьо Гало каза, че инфлацията в еврозоната е близо до своя пик.

Газови проблеми

Проучване на бизнеса миналия месец от IHS Markit подкрепи тази гледна точка, показвайки спад на напрежението върху веригите за доставки и намаляване на натиска върху разходите, въпреки че недостигът и транспортните проблеми все още тежат върху компаниите.

Цените на природния газ остават главоболие, като се покачват отново тази седмица, след като Русия ограничи доставките за Западна Европа. Това заплашва да притисне потребителите и да принуди компаниите в енергийно зависими индустрии да намалят производството.

Омикрон също влошава перспективите, като анализаторите не са сигурни дали смущенията, които причинява, ще подтикнат инфлацията или ще имат обратния ефект, като възпрепятстват икономическото възстановяване.

Докладът за настроенията от петък от Европейската комисия показа засилени страхове от пандемията, което накърнява доверието сред потребителите и секторите на търговията на дребно и услугите.

Несигурността накара служителите на ЕЦБ да настояват за гъвкавост в подхода си към инфлацията. Членът на управителния съвет Мартинс Казакс каза тази седмица в интервю, че те ще действат, ако перспективите за цените се повишат.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари