"Имунизационно клане": Целенасочено създаване на паника

0
Връзката между смъртните случаи и ваксините в момента все още се проучва. Норвежките експерти смятат, че в отделни случаи навярно е имало такава връзка, тъй като е ставало дума за много тежко болни и много възрастни хора
Връзката между смъртните случаи и ваксините в момента все още се проучва. Норвежките експерти смятат, че в отделни случаи навярно е имало такава връзка, тъй като е ставало дума за много тежко болни и много възрастни хора

Новината за смъртта на 23 възрастни норвежци дни след ваксинирането срещу Ковид-19 разбуни духовете. Мнозина се чувстват несигурни. А някои инструментализират случая за пропаганда. RT говори за "имунизационно клане"

Преди дни стана ясно, че 23-ма възрастни норвежци са починали малко след ваксинация срещу Ковид-19, припомня Дойче Веле. Сега Норвегия проучва случая, за да установи дали смъртта е била предизвикана от ваксината. Норвежките власти неизменно повтарят, че подобна връзка засега не е доказана. А норвежкият портал Faktisk.no публикува статия, която обстойно проверява фактите. В момента се проверяват общо 13 смъртни случая. Според Faktisk.no обикновено в страната на седмица умират средно между 300 и 400 обитатели на старчески домове.

Досега в Норвегия са имунизирани над 50 000 души при население от 4,5 млн. души. Там, както и в Германия, първо имунизират най-възрастните хора, а при тях страничните ефекти могат да се проявяват по-силно, отколкото при млади хора.

Има ли риск при тежко болни?

На 18 януари Норвежкият здравен институт (Folkehelseinstituttet) допълни своите указания за ваксиниране и обърна специално внимание на това, че при тежко болни хора с крайно разклатено здраве и най-дребните неблагоприятни ефекти от ваксинирането - като алергична реакция - могат да доведат до сериозни последици. При тях положителният ефект от ваксината може и въобще да не се прояви. Поради това Норвежкият институт препоръча да се прави индивидуална преценка дали да се ваксинират хора, които са много тежко болни. В случая обаче не става дума за генерален отказ от имунизация.

Връзката между смъртните случаи и ваксините в момента все още се проучва. Норвежките експерти смятат, че в отделни случаи навярно е имало такава връзка, тъй като е ставало дума за много тежко болни и много възрастни хора. Независимо, че окончателен резултат от проучването още няма, в социалните медии и сред т.нар. антиваксъри вече засилено се разпространяват слухове и подклаждат страхове, а смъртните случаи се представят като непосредствен резултат от ваксинирането.

Немскоезичният канал на руската държавна телевизия RT твърди освен това, че "ваксинациите на възрастните хора са били спрени" и публикува материал на бившия шпионин на ГДР Райнер Руп, който говори за "имунизационно клане". Въпросният материал се разпространява активно из социалните медии от профили на различни антиваксърски и крайнодесни организации.

Смъртни случаи и в Германия

Непотвърдени съобщения от Израел, че там са починали хора вследствие на ваксинирането, също предизвикаха много шум. В страната са ваксинирани над 27% от населението, сред които и най-възрастните хора.

В Германия също има починали след ваксинация. През първите 18 дни от началото на имунизационната кампания бе съобщено за 10 смъртни случая. Става дума за хора на възраст между 79 и 93 години, които са починали в рамките на четири дни след поставянето на ваксината. Експертите на института за контрол над лекарствените средства и ваксините "Паул Ерлих" смятат, че е малко вероятно смъртта на тези хора да е била свързана с ваксината, защото във всички тези случаи без изключение е ставало дума за "много тежко болни пациенти с множество основни заболявания". Предполага се, че става дума за случайно съвпадение между смъртта и времето на имунизацията.

Досега в Германия са изследвани научно първите 613 000 ваксинации. Регистрирани са 325 съмнения за общо 913 странични ефекта, от които 51 случая със съмнения за тежки неблагоприятни ефекти. Това отговаря на 0,53 съмнения за странични ефекти на 1000 ваксини и 0,08 случаи на съмнения за тежки странични ефекти на 1000 ваксини

Най-честите странични ефекти всъщност са вече известните: главоболие, болка на мястото на убождането, отпадналост и болки в ставите. Тези ефекти се проявявали малко по-силно, отколкото при обикновената противогрипна ваксина.

Ако искате да информирате за странични ефекти

Институтът "Паул Ерлих" съобщи, че няма контраиндикации за ваксинирането на хора с алергии, но препоръчва те да остават под лекарско наблюдение поне 15 минути след имунизацията.

Ваксинираните в Германия граждани имат възможност да съобщават за неблагоприятни странични ефекти в аптеките, а те на свой ред предават информациите на Лекарствената комисия на германските фармацевти. Съобщения за странични ефекти могат да се подават и чрез специално разработеното приложение за мобилни телефони Safevac 2.0.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари