Имаме ли право на физически преглед от личния си лекар при Ковид-19?

1
Въпросът задава пациент в групата "Лекарите в Русе"
Въпросът задава пациент в групата "Лекарите в Русе"

Въпросът задава пациент в групата "Лекарите в Русе"

В сезона на остри респираторни инфекции и грипна вълна, примесена с вируса на Ковид-19, на много хора им се налага да потърсят медицинска помощ. В групата "Лекарите на Русе" пациент разказва за комуникацията си с личен лекар, след като става ясно, че е с положителен тест за коронавирус. Лечението се провежда по телефона и е придружено с голяма доза самолечение. Колкото по-далеч от лекаря, толкова по-добре - това е правилото, прилагано за болни от Ковид-19.

Ето какво се случва в един лекарски кабинет в Русе в началото на 2024:

"Запазвам анонимност, за да не злепоставям личния си лекар. Ще се радвам да споделите вашия опит. Ситуацията е следната. Годината е 2024г., разболяваш се (кашлица, температура, хрема). Понеже си наясно, че в кабинета на личния ти лекар повече от 3 години има инструкция, че ако имаш симптоми на респираторно заболяване задължително първо звъниш на телефон и в никакъв случай не отиваш на място - следваш инструкцията. Звъниш по телефон, обясняваш състоянието си и получаваш отговор, че преди да се тестваш (макар и с тест от аптеката) няма да получиш информация за предприемане на лечение. Добре - вземаш тест - резултата е COVID. Звъниш отново, получаваш нови бързи указания - протокол на лечение от 2020г. само антибиотик липсва. И тук почват мъките - ти си в леко състояние, но натъпкан с разни сериозни лекарства за кашлица и прочие, които не е ясно колко са адекватни за теб, защото никой не ти е сложил и една слушалка на белия дроб. Ти имаш суха кашлица, но пиеш лекарство за отхрачване - протокол, трябва да се спазва. От разните му там селен, цинк и прочие, в стомаха ти става дупка и кръвното ти от нормално вече е ненормално и ред други глупости. Провеждаш още разговор, два с лекаря - телефонно лечение и ти е ясно, че тази работа няма да стане така. И почваш да си се самооправяш, както намериш за добре. Та питането ми е имаме ли право на физически преглед от личния си лекар при COVID, има ли той право да отказва такъв? От тук разбира се произтичат и редица други въпроси и ситуации. Интересувам се непреглеждането протокол ли е и има ли други сблъскали се с това? В заключение изказвам цялата си благодарност и уважение към всички онези лекари, които всеотдайно, без страх и професионално продължават да лекуват и да спасяват човешки животи! Поклон пред Вашия труд!", завършва разказа си русенецът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    6
    До Анонимен
    Съгласен съм с теб.От лекари станаха продавачи на хапчета и телефонни лекари.Не спряха да ходят по симпозиуми и курорти за сметка на големи фармацефтични компании.Вили,апартаменти,къщи по две,три,пет,джипове от 50000 лв.до 200 000 лв.(€) работят за чужди икономически интереси.Така и не се разбраха.Едните викат слагай всксини,умираш,а другите бягай от всксини.Накрая единодушно казаха стига с тез ваксини.Лекари,лаборанти,изследователи? Нещо се отклониха от правият път.
  • 6
    5
    Анонимен
    По телефон не се преглежда и не се лекува!!! Телефонните лекари да си сменят професията.
  • 1
    4
    мале, мале
    от цинка дупка в стомаха и още е жив, та и пише?!?
  • 0
    3
    Въпроси
    Нормално е като се обадиш по телефона да получиш лечение по телефона. Какво очаква този? Да го поканят изрично в кабинета ли? Мен също са ме лекували по телефона, но наскоро отидох до кабинета за преглед и никой не ме върна. Както и много други хора. Колкото до това, че цинкът бил пробил дупка в стомаха му... От цинка най-много да ти се балансират хормоните, това като страничен ефект. Витамин Д, който се предписва за КОВИД, също определено подобрява кръвното, например защото инхибира ренина, но и по други пътища.
  • 7
    2
    Цървул
    Ами ако случайно се разболее докторчето знаеш ли колко кинти ще изтърве докато се лекува
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари