Гергана Николова: Имаме пациенти, които са болни едновременно от COVID-19 и грип

0
Греяната ракия няма да ни помогне в борбата с грипа, обясни личният лекар
Греяната ракия няма да ни помогне в борбата с грипа, обясни личният лекар Видео: NOVA

Греяната ракия няма да ни помогне в борбата с грипа, обясни личният лекар

"Заболеваемостта у нас расте със сериозни темпове, като в момента има хора болни едновременно от двата типа грип или от COVID-19 и грип. Тези случаи протичат по-тежко, защото се получава суперпониране на инфекции", обясни общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова в ефира на „Здравей, България” по NOVA.

Всеки, който минава покрай кабинети и лаборатории, може да види опашките от болни. За нас това е нормално след семейните събирания на празниците. Януари, февруари и март грипът ни идва на гости”, коментира още докторът.

По думите ѝ нивото на ваксинация у нас дори за грип е много ниско.

Ваксината за деца е назална - с капки, и въпреки това и там е ниско покритието. Нямаме културата да се предпазваме от заболявания”, смята Николова.

И допълни какви са симптомите на грипа – висока температура около 39-40 градуса, суха кашлица и болки в ставите.

Много е важно да знаеш какво лекуваш. При грипа първите 48 часа има специфична терапия, която има уникален ефект. Температурата не се сваля с антибиотик. Започва се с нещо, което я понижава. Всеки ден имаме по една или две пневмонии, защото пациентите с хронични заболявания се усложняват”, коментира още специалистът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари