Медици очакват пик на грип и Ковид-19 от януари

0
Броят на заболелите от вирусни инфекции деца през последните две седмици постепенно нараства
Броят на заболелите от вирусни инфекции деца през последните две седмици постепенно нараства

Броят на заболелите от вирусни инфекции деца през последните две седмици постепенно нараства

Въпреки че все още по-голяма част от боледуващите се обслужват в доболничната помощ, отбелязва се и увеличение на постъпващите за лечение в педиатричното ни отделение, съобщи началникът на отделението в „УМБАЛ-Пловдив“ д-р Анеса Георгиева, цитирана от БНР.

Медиците в лечебното заведение очакват пика на заболеваемост от сезонни вирусни инфекции, включително грип и Ковид, в края на януари и началото на февруари. Тогава се предполага, че ще настъпят евентуални усложнения, нуждаещи се от болнично лечение.

Все още, сега и до началото на декември, незасегнатите деца и техните родители, биха могли да се имунизират със съответните противовирусни ваксини, каза завеждащата. Профилактика при децата може да се направи и преди това /август, септември/ с противобактериални ваксини и други имуностимулиращи средства, разбира се само по лекарско предписание, добави още тя.

Симптомите, с които децата търсят помощ в Педиатрията на болницата, са висока температура, хрема, кашлица, болки в гърлото и главоболие при по-големите деца. Все още не са изключени симптоми от стомашно-чревния тракт, като повръщане и диария, които бяха особено характерни в началото на сезона.

От постъпилите в стационара преобладават кърмачетата, като при тях инфекцията протича по-тежко. Обичайно, засегнати са всички деца в семейството, но при по-малките по-често се налага болнично лечение.

Най-много усложнения от вирусните респираторни инфекции са пневмонии и бронхиолити. Много важно условие те да бъдат предотвратени е навременното и адекватно лечение, което може да бъде прецизирано само от лекар.

Д-р Георгиева припомни още, че при наличие на симптоми на вирусна инфекция, всеки трябва да посети личния си лекар, да не ходи болен на работа, а децата – на градина и училище, както и да не се провежда самолечение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    М-хм
    Очакват, че нещо спряха да им се продават антибиотиците и *ваксинките*! Пък и балъците свършиха, някои дори и поизмряха!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари