Има ли вече балон на пазара на недвижимите имоти?

3
Експерти коментират какви са рисковете
Експерти коментират какви са рисковете Снимка: Dunavmost

Ръстът на цените на имотите ще продължи и през тази година, предупреждават финансови анализатори.

Продължава да расте и търсенето. Има ли вече балон на пазара на недвижими имоти и какви са рисковете - проучи Светозар Костадинов, предава БНТ.

Спас Георгиев търси да закупи двустайно жилище, което да отдава под наем. Според него това е добра мярка срещу повишаващата се инфлация, а за финансирането му ще използва и банков кредит. Вижда ли риск пред инвестицията си?

"Ако има време, в което в имота няма наематели или няма доход, това просто ще забави неговото изплащане, но при всички положения ще се изплати, защото имоти винаги се търсят", коментира Спас Георгиев.

Около 40% от купувачите търсят жилище с цел инвестиция, отчитат брокерите. Купуват се и имоти, обявени за продан преди 2-3 години. А в някои райни на големите градове се отчита и ръст в цените от над 10%.

"Доближава се до пазара, който беше между 2005-2008 г., в момента интересът е доста голям към покупко-продажбите. Има много мотивирани купувачи, доста по-малко са продавачите, доста по-малко хубави оферти има", коментира Иван Пеев, брокер на недвижими имоти.

Повишеният интерес към закупуването на жилища и взимането на ипотечни кредити подтикна Българска народна банка да повиши антицикличния капиталов буфер.

Целта на механизма е да защити банковата система от потенциални загуби в периоди на прекомерен кредитен растеж. Дали БНБ ще обяви ново покачване до 2% ще зависи до голяма степен от движението на ипотечните кредити.

"Ако има балон на имотите, и цените се срутят, и хората спрат да си изплащат ипотеките към банките, защото са взели инвестиция, и са очаквали да продадат имота или да го дадат под наем, с което да си върнат парите на банката, и това не е възможно, всъщност рискът ще се носи и от банките", заяви Никола Янков, инвестиционен консултант.

Отрицателните лихви по депозитите също карат хората да търсят по-доходоносни активи, в които да вложат спестяванията си.

"В 3/4 от сделките с недживими имоти сега тук в София да са кеш, а не с кредит. Тоест ясно е, че хoрата просто прехвърлят парите си от депозитите с нулевите лихви към реален актив, страхувайки се от инфлацията", заяви Цветослав Цачев, инвестиционен консултант.

Въпреки мярката на БНБ, брокерите очакват търсенето на жилища да продължи и в следващите месеци, а ръстът на цените да се запази, но с по-малък темп.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    4
    Мариела Йовчева
    Какво тръбите само,че предлагането е по малко от търсенето? Продавам къща от 140 кв.м, построена през 2010 г.,но още не мога да я продам. Много запитванеия, много харесвания,но реално купувачи липсват, поне до сега!
  • 5
    3
    Azне
    Инвестицията в имот е в държавите на запад. Там ще има възвръщаемост. В България е загуба на пари, освен ако не се купува за лично ползване и за дълъг период от време
  • 9
    2
    Знайко
    Самият факт, че споменавате 2008 асоциация оборва твърдението на статията. Цените ще рухнат точно както тогава и разглезените строителчета ще обикалят къщите за къшей хляб...
  • 11
    1
    Azне
    Тенденцията е за вдигане на лихвите Ще кажете ЕЦБ казва че няма да ги вдига 2022. Аз казвам, първо ецб винаги върви със закъснение от ФЕД на винаги го копира. Ако ЕЦБ не вдигне лихвите, ще има проблем с най големият си донор Германия където инфлацията е 5 пр. Трето ще започнат да изтичат капитали от Европа към САЩ. Залагам повишаване на лихвите на ецб до октомври 2022. Освен това банките навсякъде по света затяга кредитирането както и БНБ, ТАКА че ерата на евтините пари свърши, от там ще намалее и търсенето на имоти а от там идва и гърмът на балона
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари