Има ли ползи от периодичното гладуване?

0
Периодичното гладуване е свързано с повече енергия и по-добро настроение
Периодичното гладуване е свързано с повече енергия и по-добро настроение

Периодичното гладуване е свързано с повече енергия и по-добро настроение

Това показват данни от мащабно проучване, проведено от британски изследователи и цитирано от ЮПИ, съобщи БТА.

Изследователи от лондонския Кралски колеж са установили, че ограничаването на консумацията на храна в 10-часов прозорец и гладуване през останалите 14 часа в денонощието имат положително въздействие върху здравето.

Експертите представиха резултатите от изследването по време на Европейската конференция по хранене.

"Това е най-мащабното проучване извън строго контролирана клиника, което показва, че периодичното гладуване може да подобри здравето в реални условия", каза Сара Бери от Кралския колеж в разпространено прессъобщение. "Данните сочат, че не е необходимо да сте много стриктни, за да видите положителни резултати".

В изследването са участвали 37 545 души, включително 27 371, класифицирани като силно ангажирани. Около 78 процента от тази група са били жени на средна възраст 60 години. Средният индекс на телесна маса е бил 25,6, а обичайният т.нар. прозорец за хранене - 11,3 часа.

Те са участвали с помощта на специализирано приложение, като са помолени да се хранят както обикновено през първата седмица. След това трябвало да ограничат консумацията до 10-часов прозорец за период от две седмици. Доброволците ежедневно записвали периода, в който се хранят, енергията, настроението и нивото на усещането за глад.

Най-добри резултати са постигнали тези, които са последователни в спазването на режима на периодично гладуване. При участниците, които несериозно приемат периодите за хранене, са отчетени по-ниски енергия и настроение, а също по-силен глад. Резултатите били по-добри сред доброволците, които имали дълъг прозорец за хранене преди началото на периодичното гладуване.

Сред силно ангажираните участници в проучването 51 на сто съобщили за леко намаляване на теглото в продължение на две до 16 седмици.

"Това проучване допълва все по-големия брой доказателства, които показват значението на начина на хранене", казва в разпространеното прессъобщение изследователката Кейт Бермингам от Кралския колеж. "Влиянието на храната върху здравето не е свързано само с това какво ядете, но и с времето, в което избирате да консумирате".

Предишни изследвания показаха, че периодичното гладуване може да бъде ефективно за намаляване на теглото.

Наскоро специалисти от Илинойския университет установиха, че участниците с диабет тип 2, които се хранят само през осемчасов прозорец между обяд и 20:00 ч., са отслабнали повече от тези, които са ограничавали калориите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари