Има ли есетри в Дунав?

0

Голямото предизвикателство пред една малка рибка

Това е малката моруна Апостол – малка, нежна рибка с чаровна муцунка. Той е вид есетрова риба. Неговите прародители са населявали Дунав още по времето на динозаврите. Наричали са ги Властелините на Дунав. Днес, обаче, броят на дивите есетри е намалял драстично заради свръхулов, незаконна търговия с хайвер и силното изменение на естествения вид на реката.

Малката моруна бе уловена навръх 29 юни – Деня на река Дунав. Дадохме ѝ име, сложихме уникална марка и я пуснахме отново на свобода. Стискаме ѝ палци да се адаптира успешно към условията в реката, да се храни и порасне. Ако успее да избегне въжетата със заострени куки на бракониерите, може да достигне до 7 метра и възраст до 100 години.

За да помогнем на дивите есетри да се възстановят в Дунав, ние от WWF търсим местата за размножаване, за да бъдат опазени, и отглеждаме малки дунавски есетри за пускане в реката.

Бъди закрилник на есетрова риба! Стани месечен дарител на WWF и така ще ни помогнеш да наемем квалифицирани специалисти и да ги оборудваме с мрежи, котви, въжета, банки за проби, ботуши, гащиризони и дъждобрани.

С по-малко от 1 лев на ден можеш да спасиш национално богатство!

Източник: WWF
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари