Има ли България големи залежи на природен газ?

0
Ако се стигне до добив на природен газ в Северозапада, то той ще е многократно по-евтин от руския, каза експертът Иван Хиновски.
Ако се стигне до добив на природен газ в Северозапада, то той ще е многократно по-евтин от руския, каза експертът Иван Хиновски. Снимка: Bloomberg

Големи залежи на природен газ се намират в Северозападна България, сочат данни от геоложки проучвания

При добив от района може да се задоволи собственото потребление в страната за години напред, смята председателят на Българския енергиен и минен форум инженер Иван Хиновски, цитиран от БНР

Анализът на голяма американска компания, направен преди години, показва, че залежите са в така наречената Етрополска формация, която обхваща и част от Врачанска област, уточнява енергийният експерт:

"По предварителни геоложки данни, които обаче се потвърждават и от откриването на находището в Чирен, в този район има доста богати подземни ресурси на природен газ, които не са на голяма дълбочина, между 2000 и 3000 метра. Известна американска компания 2011 г. депозира изключително интересен геоложки доклад в Министерството на енергетиката, с който докладва за резултатите и доказва едни доста оптимистични залежи в района на Северозападна България. Това е така наречената Етрополска формация. Особено богати залежи, най-голямото количество газ се откриват в землището на Угърчин и на Луковит, но също така и на Голямо Пещене. Разбира се, това е един анализ високо професионален. Там имаме 3 вида прогнози, песимистични, средно-реалистични и максимално-оптимистични. Значи имаме конвенционален добив, при който има над 80 млрд. куб. метра в района и при шистов добив, фракинг, добиване чрез разбиване, минимална прогноза към 200 млрд. куб. метра газ. Не трябва да се бърка понятието шистов газ, шистов газ е най-обикновен природен газ. Значи ако говорим за фракинг, България ще се задоволи за 150-200 години. При конвенционалния метод, най-консервативния, между 35 и 40 години, за потреблението, което има България, топлофикация, торови заводи, химически заводи и т.н..."

Въпреки данните за големи количества природен газ, добив не се извършва заради наложен мораториум върху проучванията и добива на природен газ. А при експлоатация на находищата ще се отворят много работни места, твърди инженер Иван Хиновски:

"... Минимум 5000-6000 работни места, нови работни места. Основната ангажираност дългосрочна е в добива. Българинът никога не си е знаел интереса, външни геополитически интереси на други държави, които не искат ние да ставаме независими от тях, да се откъснем от тази зависимост. 2012 година много се активизираха зелените, на едни масови демонстрации, протести и т.н. И най странното е, че те протестираха заради Добруджа, никой не протестираше за Северозападна България. А големите залежи са точно за Северозападна България".

Ако се стигне до добив на природен газ в Северозапада, то той ще е многократно по-евтин от руския, допълва Иван Хиновски.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари