Икономист: Единствено България бърза да влезе в Еврозоната

1
"Точно обратното правят в Румъния", твърди Стоян Панчев
"Точно обратното правят в Румъния", твърди Стоян Панчев

"Точно обратното правят в Румъния", твърди Стоян Панчев

"Политическия разговор около доклада на експертите на БНБ за готовността на България за приемане на еврото през 2024-та година, цели да разсее интереса от съдържанието на доклада." Това каза за обзорното предаване „Позиция” по БНР икономистът Стоян Панчев. Според него, в момента разговорът за доклада се насочва към незначителни детайли, като кой кога и какво е поискал или кога му е дадено.

Всеки който се е занимавал с подобна материя и е прочел доклада е наясно, че това е документ изготвен от БНБ, на висок технически език и стил и не е написан в свободно от работа време”- каза Панчев. „Това е доклад на експерти от БНБ и това е безспорен факт. Но е факт и, че това е чернова и липсва частта на министерството на финансите”.

Панчев допълни, че докладът припокрива част от страховете на хората от влизането ни в Еврозоната: Има опасности свързани с инфлацията, че България не е достатъчно богата държава, за да бъде част от клуба на богатите. Има проблеми свързани със самата структура на Еврозоната. Има експлицитни изречения на експертите в доклада които показват притеснения, по въпросите свързани с инфлацията, конвергенцията, около готовността на страната ни да приеме еврото.

В Унгария, Чехия, Полша и Румъния, да не говорим за Дания и Швеция има един много по здравословен дебат по отношение евентуалната смяна на валутата. Анализът на централната унгарска банка представлява цяла книжка за това кога форинтът би следвало да бъде заменен от еврото. В него се казва, че унгарската икономика трябва да се развие така, че заплатите на унгарците да са 90 на сто от средноевропейската средна заплата. Както и 90% БВП на глава от населението. Но основното е, така наречената конвергенция- когато по бедна страна влезе в Еврозоната, инфлацията на по бедните, започва да настига по бързо инфлацията на богатите, цените започват да се доближават по бързо до по богатите държави. За това и ги има тези конвергентни критерии.

Икономистът Стоян Панчев призова политическите партии да организират подробно преглеждане на доклада в парламента. Припомням, че Българската народна банка отрече да е изготвян доклад, в който се твърди, че страната ни не е готова за присъединяване към еврозоната през 2024 година, а вицепремиера по европейските въпроси Атанас Пеканов заяви, че документът, получен от парламентарните групи, не е одобрен доклад. По думите му, „това е доклад, в който много различни хора са писали много неща".

Стоян Панчев: "Трябва да се гледа не само какво става вътре в твоята икономика, но и каква е общата конюнктура в цяла Европа. И в този контекст, как ще реагира Еврозоната на предизвикателствата свързани с очакваната рецесия или пък стагфлация. Еврозоната не е един валутен съюз който е непроменен от създаването си преди 20 години, напротив, на всеки пет години има някаква криза в тази система.

След всяка такава криза имаме някакви промени- някои от тях положителни, други не толкова. Това е също част от анализи който трябва да се направи при смяната на валутната система. Трябва да знаем, че това не е елементарно решение което го взимаме просто така, а решава бъдещето на България за следващите 30 години.

Дълбоко ме притеснява факта, че влизането ни в Еврозоната се случва с говорене на един махленски начин, без да се четат експерти и без да се води дебат.

Точно обратното правят в Румъния. Подходът е, да се изчака кризисния период, до 2029-та, да се види къде е след кризата румънската икономика, къде се намира и Еврозоната и в този контекст да се вземе решение."

(цялото интервю може да чуете в прикачения файл)

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    сащ е агресор
    Българското общество трябва да знае имената на българофобите/русофобите, обрекли България, българския бизнес и обществото на глад, мизерия и социален разпад - русофобите/българофобите: ристюфците, мирчефците, про100$$ к!р0, @сен ф@силеф, лорерците, атанасофците, стоян михалефци, антоанета цонефа, мартин димитрофците, дайнофците, илиян фасилефците, ге0рги б0р!с0ф ге0ргиеф (боец), любомир алам@нофци, емил с0к0лофци, димитър гърдефци, георги ганефци, армани сбърканяни, хаджигенофци, рошен офшорнелиеф, создормон прасе и банкянската тиква!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари