Играчка-плачка: В Русе няма местна наредба за употребата на електрически тротинетки

8
Общински съветници искат регистрация и технически прегледи
Общински съветници искат регистрация и технически прегледи

Нова мода, която рискува да се превърне в играчка-плачка.

Такава е ситуацията с електрическите тротинетки, пише Марица. Те са еко и са спасение от задръстванията. Любимо превозно средство на тийнейджърите, а и не само. Проблемът е, че се карат бясно и опасно. Някои от правилата за тяхната употреба са спорни, а контролът куца. Въпросът е дали трябва да се случи тежък инцидент, за да се вземат мерки.  

Оказа се, че в много градове като Пловдив и Русе, където тротинетките масово се използват, няма местна наредба и ясен регламент за тяхната употреба

Общински съветници искат регистрация и технически прегледи

Електрическите тротинетки следва задължително да се регистрират и веднъж годишно да минават на технически преглед, подобно на останалите превозни средства. За това настоява общинският съветник от „Съюз за Пловдив” Владимир Темелков. Заедно с колегите от групата и експерти той подготвя предложение за допълнение на общинската Наредба №2 за организацията и безопасността на движението, тъй като в нея няма клаузи за скутери.

Междувременно законодателите също се напрегнаха да регулират новите ековозила.  В средата на 2020 г. бяха направени изменения и в Закона за движение по пътищата, с които се регламентират правилата за движение на електрическите тротинетки и велосипеди, сегуей и подобните возила. Те влязоха в сила на 7 юли 2020 г., след като бяха обнародвани в Държавен вестник. Според въведените правила минималната възраст за ползване на е-тротинетка е 14 години, при условие, че се кара само по велосипедните алеи. 

Децата на 16 и повече години могат да я управляват по велосипедната инфраструктура, също по пътища и улици, на които максимално разрешената скорост е до 50 km/h. Всички до 18 г. трябва да носят и каска. Забранено е модерните возила да развиват скорост, по-висока от 25 km/h, да се возят по двама, да навлизат по площите, предназначени само за пешеходци. Санкциите за неспазване на правилата са между 10 и 50 лв. - в зависимост от тежестта на нарушението.

Тротинетката е опасна за пешеходците, тъй като трудно могат да я чуят.

Шефът на ОП "Общинска охрана" в Пловдив Димитър Палашев посочи, че глобата за летящите с висока скорост тротинетки е 30 лв., а ако велосипедист гази през тревните площи - 50 лв. Наложените санкции обаче не са много.

"През последните месеци не е имало. Аз съм инструктирал служителите така - глобяват тези, които най-нагло не се подчиняват. Има такива, които наистина не са видели знака за забрана, и като му се каже, разбира от дума. Но такъв, който се опитва избяга, подминава и въобще не му дреме, съм казал да му се съставя акт. Трябва да се спазват правилата, но и трябва и да се поощряват тези, избрали екологичен начин на придвижване", каза още Палашев.

Той се надява местна общинска наредба да регламентира строги правила за каращите тротинетки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    12
    Ще има ...
    Въпрос на време е да се случи сериозен инцидент, включващ "тротинеткаджия". Фактори за това са: - каране със несъобразена скорост; - каране в насрещното движение; - каране в тъмната част на денонощието, без нужната сигнализация и маркировка; - непознаване и незачитане на каквито и да е правила за движение; - арогантно и нагло поведение на пътя и въобще навсякъде. Да продължвам ли?! Недай си Боже някой 70-80 килограмов карач блъсне с 30-40 километра в час бременна или малко дете. Пораженията ще са сериозни.
  • 0
    11
    GnevenRusenec
    Абе те и пешехадците ходят като гламави по улици , пътни платна и т.н. , може би най-грубити нарушители на правилата за движение, но това никой не си го слага на ума, само да вметна че в нормална държава няма пешеходец по пътно платно и ако не дай боже някой бутне такъв , шофьорът не носи отговорност както в нашата мила родина , защото все пак правилата са за всички и всеки носи отговорност, та драги ми ... правилата са за всички!
  • 10
    10
    Стефан
    Преди няколко дена на бул."Липник" настигнах електротротинетка караща с 90 /деветдесет/ км. в час. Нарочно ускорих, за да я настигна. Впоследствие запитах хора и се оказа,че има тротинетки с два мотора, на които им се премахва ограничителя на скоростта.Това е лудост.
  • -8
    9
    Джурналист
    И не само това но и гражданска , винетки , велосипедите също трябва да са в кюпа . Щом са редовни участници в движението трябва да си плащат както всички .
  • 9
    8
    плюс-минус
    Велоалеите, направени по времето на кмета Стоилов, са доста непригодни. Върви си една велоалея, успоредна до пешеходния тротоар, и изведнъж свършва, няма я. След 30-40 метра, пак се появява изневиделица. Това разстояние един човек с тротинетка как да го премине? По тротоара за пешеходци, или по пътното платно? Има хора, каращи тротинетки, опасни и за пешеходците, и за автомобилите. Виждала съм такива тротинетки с по-висока скорост от колите. Ако си пешеходец и те блъсне, тежко ти и горко! Ако пък се сблъскат тротинетка и автомобил - не ми се мисли за последиците. Явно и наложително, необходима е наредба за движението на тротинетките. Ама нали властите са за това, да нехаят!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари