Идва сухо лято, планирайте отпуските спокойно

0
Лятото на 2015 година няма да прилича на това от 2014 година, когато то беше изключително дъждовн
Лятото на 2015 година няма да прилича на това от 2014 година, когато то беше изключително дъждовн

Студеното време от началото на март тази година и постоянните валежи, независимо дали са от сняг и дъжд е тема, която вълнува много хората.

Дали това има връзка с определено по-меките зими напоследък, обяснява в интервю за „Преса” доцент Георги Рачев, климатолог от Софийския университет.

Според него, сняг през март не е аномалия за нашите географски ширини. През последните години обаче зимите ни са наистина по-меки – с 1-1.5 градуса средно. Пролетта обаче ще е нормална, прогнозира доцент Рачев.

„През март температурите ще бъдат главно между 6 и 9 градуса в равнинните райони. През април и май температурите тръгват нагоре до 10-15 градуса, но ще има и отклонения към по-топло и по-студено време”, пояснява климатологът.

Според него, добрата новина е, че лятото на 2015 година няма да прилича на това от 2014 година, когато то беше изключително дъждовно. „не се притеснявайте и планирайте отпуските си свободно”, съветва доцент Рачев.

Той припомни, че около 24 май е традиция в страната да има валежи. „Мога да кажа със сигурност от 70% и тази година ще е така. През този месец за последните 100 години е имало валежи между 7 и 10 дни, така че вероятността това да се случи и на големия български празник е голяма”, уточнява климатологът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари