ИАППД купува нов кораб

0
Специализираният кораб ще поставя плаващи навигационни знаци за осигуряване на безопасно корабоплаване по река Дунав
Специализираният кораб ще поставя плаващи навигационни знаци за осигуряване на безопасно корабоплаване по река Дунав Снимка: TVN / Архив

До една година изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на р. Дунав" (ИАППД) ще закупи нов кораб за маркиране на плавателния път по реката.

Това съобщиха от ИАППД, пише БТА.

Агенцията е сключила договор с изпълнител за покупка на кораб за маркиране на корабоплавателния път в общия българо-румънски участък на река Дунав.

Плавателният съд е на стойност 5 150 000 лева без ДДС и ще се изпълни по проект "FAIRway Danube", финансиран по Механизма за свързване на Европа. Срокът за строителство е една година.

Специализираният кораб ще поставя плаващи навигационни знаци (шамандури), които указват границите и направлението на фарватера /плавателния път/ на реката, ограждат препятствия, съоръжения и критични участъци. С резултатите от дейността на кораба ще се актуализира навигационно-пътната обстановка, ще се съставя необходимата информация за обновяване и допълване на електронно-навигационните карти, необходими за осигуряване на безопасно корабоплаване.

Максималното газене на плавателния съд ще бъде до 1,4 м, минималната скорост - не по-малка от 18 км/час, капацитетът на товари ще бъде от 15 тона, като ще има възможност за разполагане на поне 10 големи шамандури. Корабният екипаж ще бъде от осем души.

В рамките на същия проект ще бъде доставен и проучвателен кораб, както и девет автоматични хидрометеорологични станции, които ще се монтират в трите най-критични участъка на река Дунав.

Основната цел на "FAIRway Danube" е хармонизираното поддържане на плавателния път в страните Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, България и Румъния. Шестте държави са партньори по проекта, като бюджетът на ИАППД в него е 7 018 800 евро.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари