И в САЩ одобриха ваксината "Пфайзер"

1
Шефът на американската агенция по храните и лекарствата Стивън Хан е бил подложен на силен натиск от Белия дом за положително решение, твърдят американски медии
Шефът на американската агенция по храните и лекарствата Стивън Хан е бил подложен на силен натиск от Белия дом за положително решение, твърдят американски медии Видео: БНТ

Близо 70 милиона души са заразените по света от COVID-19, броят на починалите е малко под 1 милион и 600 хиляди, сочи справка на Ройтерс.

Инфекцията е застигнала повече от 210 страни след първите случаи в Китай от декември миналата година.

Междувременно, Американската агенция по храните и лекарствата одобри използването на ваксината на "Пфайзер", предава БНТ.

Шефът на американската агенция по храните и лекарствата Стивън Хан е бил подложен на силен натиск от Белия дом за положително решение по ваксината на "Пфайзер". Изборът е бил зелена светлина за препарата или оттегляне от поста, твърдят американски медии.

Самият Хан определи публикациите като "неверни". В Съединените щати патогенът отне живота на 295 хиляди души.

"Нашата нация осъществи медицинско чудо, осигурихме сигурна и ефективна ваксина само за девет месеца", заяви президентът Тръмп след одобрението.

Доналд Тръмп - президент на САЩ: Горд съм, че осигурихме тази ваксина да бъде безплатна за всички американци. В партньорство с Федекс и ЮПиЕс вече започнахме доставка на ваксината до всеки щат и пощенски код в страната. Първата ваксина ще бъде поставена след по-малко от 24 часа.

По-рано и Мексико разреши използването на ваксината. Страната вече има споразумение за закупуване на над 34 милиона дози от препарата. Първи зелена светлина за инжекцията на фармацевтичната компания дадоха Великобритания, Бахрейн и Канада.

В германската столица ще ваксинират до 20 000 души на ден. Отделеното време на човек е 70 минути, лекарите ще получават по 120 евро на час, пояснява Дойче Веле. Времето е строго разпределено - четири минути за влизане в кабината, сваляне на горните дрехи и сядане на стола.

За самата дезинфекция и поставянето на инжекция са предвидени две минути. Още четири минути има за излизане от кабината. Следва половин час в чакалня под лекарско наблюдение. В 70-те минути са включени предварителните разговори, попълване на документи и 15 минутно изчакване.

Втората доза се поставя точно 21 дни след първата. В Берлин ще има 6 центъра за ваксиниране. Те са на ледена пързалка, две бивши летища, панаирна палата, концертна зала и стадион.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари