И Ботевград е заплашен от воден режим

0
В язовир "Бебреш" има вода само за месец и половина
В язовир "Бебреш" има вода само за месец и половина

Потреблението на вода от язовир „Бебреш“ и недостатъчните валежи застрашават от нова водна криза - този път в Ботевград.

След месец и половина се очаква нивото на водата в язовира да бъде 23 м , което е мъртвата точка. След това ниво вода от него не може да се черпи.

В момента нивото е 18 м под преливника. Една от причините за безводието е амортизираната водопреносна мрежа, алармира кметът Иван Гавалюгов, цитиран от botevgrad.news.

По този повод се обмислят варианти за възстановяване на сондажи по поречието на р.Бебреш и по реките между Ботевград и Скравена, които не са функционирали около 3 десетилетия вече. В началото на 2020 г. община Ботевград предвижда да подаде искане до МРРБ за осигуряване на средства, за проектиране и възстановяване на сондажите.

От риболовен "Балканка" обаче имат друга версия за проблема с водата. Те преди повече от година са възразили пред басейнова дирекция и МОСВ срещу това, че се увеличава лимитът за вода, необходима за работата на ВЕЦ, намиращ се след язовира, и че при средните нива на валежи годищно това ще доведе до изпразване на "Бебреш" до критично ниво, което би довело до режим на водата в Ботевград.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари