Христо Иванов: Видя се, че има мнозинство

1
Това мнозинство, макар и по бавната писта, има политическата воля и визия да приеме промени в Конституцията, поясни Иванов
Това мнозинство, макар и по бавната писта, има политическата воля и визия да приеме промени в Конституцията, поясни Иванов Снимка: Facebook

Това мнозинство, макар и по бавната писта, има политическата воля и визия да приеме промени в Конституцията, поясни Иванов

"Видя се, че има мнозинство, което макар и по бавната писта, има политическата воля и визия да приеме промени в Конституцията". Това коментира пред журналисти Христо Иванов, член на парламентарната група на „Продължаваме Промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ) по повод първото гласуване на измененията в Конституцията.

„За“ тях гласуваха 161 народни представители. Очаква се след два месеца промените отново да бъдат гледани на първо четене, тъй като не събраха необходимите две трети от гласовете на всички народни представители. Сега процедурата предвижда измененията отново да бъдат върнати на първо четене.

По думите на Иванов това са промени, за които и гражданското общество и експертната общност са работили много години. Трябва да отчетем, че българската политическа система показва политическа зрялост за обединение около тези промени. Те по своето съдържание не са компромис, а са много важна стъпка напред, заяви Христо Иванов.

Това е резултат, който представлява обединение около правилните приоритети на политически сили, които сме били в много тежка конфронтация, но в крайна сметка показахме, че можем, когато става въпрос за такъв тип национални приоритети да постигнем обединение, добави той и благодари на колегите си от парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС за подкрепата на този проект.

Иванов посочи, че Конституцията ясно определя мнозинствата. Един глас повече е достатъчен, за да може да продължи процесът, добави той.

Днес всички политически сили, включително от опозицията бяха поканени да се включат със свои идеи. Има комисия, специално създадена, на паритетен принцип, която независимо от размера на политическите сили, независимо от това дали са от опозицията или не, могат да участват във всеки един етап от процеса, добави той.

Според Иванов е въпрос на национална отговорност опозиционните сили да се включат не просто с отрицание, а с конкретни предложения. Относно промените в Конституцията, свързани със статута на служебния кабинет, Иванов обясни, че тези текстове са нови и са реакция на една нова ситуация в България.

Всички критики ще бъдат чути и ще бъдат отчетени, увери Христо Иванов. Надявам се професионалните общности, институциите в съдебната власт да се включат с конкретни предложения, добави той. Политическа отговорност е да изработим консенсусни текстове, да намерим съгласието да постигнем резултат и днес дебатът показа, че това е възможно. Имаме два месеца да изработим най-обединяващите текстове и нашата политическа отговорност е преди всичко за това, добави Иванов.

На въпрос за работата на изпълнителната власт, Христо Иванов каза, че тя е единствената възможна. Това е ясно на всеки един отговорен политически фактор. Тази изпълнителна власт се справя с немислими предизвикателства, първо изобщо да я има политически, след което да може толкова важни национални приоритети да придвижва напред, коментира Иванов.

По думите му от тази гледна точка самият факт, че я има и че работи, и че се справя с такъв тип предизвикателства като протестите, е най-сериозното доказателство за огромната отговорност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    ППДБ
    ПродажниПредателиДвуличниБоклуци
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари